Nemci se spremaju za zimu: Rusi zavrću gas?

Nemački zvaničnici pozivaju građane da štede energiju, posebno gas.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Subota, 02.07.2022.

15:05

Nemci se spremaju za zimu: Rusi zavrću gas?
Ilustracija: Shutterstock/Axel Bueckert

Naime, u Nemačkoj vlada strah da bi Rusija mogla da iskoristi održavanje Severnog toka kako bi politički blokirala gas.

Tada bi čekala hladna zima.

Predsednik nemačke Savezne agencije za mreže Klaus Miler pribojava se potpunog izostanka ruskih isporuka gasa – i apeluje na građane da već sada štede energiju.

Naime, uskoro počinju redovni godišnji radovi na održavanju gasovoda Severni tok 1 koji direktno povezuje dve zemlje. Tada gas ne teče, a radovi obično traju deset dana.

Ali, kako upozorava Miler, ovog puta bi to moglo da bude "dugotrajno političko održavanje“. U tom slučaju Nemačka mora "ozbiljno da razgovara o uštedama“, rekao je on, s obzirom da kroz dvanaest sedmica zvanično počinje grejna sezona.

U četvrtak je i ministar ekonomije Robert Habek upozorio da bi redovni radovi na Severnom toku (počinju 11. jula) mogli biti iskorišćeni za političku igru, to jest da Kremlj i posle radova neće isporučivati gas.

Kako je rekao Habek, snabdevanje gasom za letnji period je obezbeđeno, ali bi onda potom došli problemi.

Vlasti preporučuju agregate

Šef Agencije za mreže, koja je zadužena i za energetiku, poziva građane da što pre provere svoje gasne kotlove i radijatore, da plate održavanje koje može da prištedi gas. Miler je pozvao majstore koji se time bave da se u narednom periodu koncentrišu na instalacije za grejanje i toplu vodu.

Porodice bi, kaže Miler, "već sad trebalo da porazgovaraju o tome da li će na zimu u svakoj prostoriji održavati uobičajenu temperaturu, ili ponegde može da bude i hladnije“.

Prema Milerovim rečima, država će preduzeti sve da privatna domaćinstva ili objekti poput bolnica ne ostanu bez gasa.

Vlada već sada preporučuje firmama da nabave agregate za struju, za slučaj da se zaoštri situacija sa gasom i dođe do nestanaka struje, saznaje tabloid Bild.

Hamburg: Topla voda samo ponekad?

Očigledno će i sami poslodavci vući poteze. Tako u Henkelu razmišljaju da što više ljudi ponovo upute da rade od kuće. "U kancelarijama bismo onda mogli da smanjimo temperaturu, dok naši zaposleni kod kuće mogu da se greju normalno“, rekao je Karsten Knobel, šef koncerna, za list Rajniše post.

Grad-pokrajina Hamburg već razmatra da, u slučaju nestašica gasa, ograniči potrošnju tople vode za domaćinstva. "U slučaju akutne nestašice, topla voda bi mogla da bude dostupna samo u određena doba dana“, rekao je senator za životnu sredinu Jens Kerstan za list Velt. Kako je dodao, u obzir dolazi i smanjenje grejne temperature za daljinsko grejanje.

Omid Nuripur, šef stranke Zelenih, rekao je da Vlada mora da razmotri kako da rastereti građane pod udarom sve viših cena energenata. "Treba očekivati da na jesen i zimu troškovi grejanja značajno porastu“, dodao je Nuripur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: