Nemce čeka još poskupljenja: Skoro svi trgovci planiraju da podignu cene

Nemačke potrošače i u narednim mesecima očekuju poskupljenja.

Svet

Izvor: DPA

Petak, 01.07.2022.

18:15

Nemce čeka još poskupljenja: Skoro svi trgovci planiraju da podignu cene
Ilustracija: Shutterstock/Ground Picture

Skoro svi trgovci hranom i luksuznom robom planiraju da podignu cene, rezultati su ankete instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

Takva cenovna očekivanja su na 98,9 procentnih poena, što je jedva nešto manje od teoretske maksimalne vrednosti od 100 poena, saopštio je Ifo u petak.

Trgovci u ostalim sektorima maloprodaje isto većinom planiraju poskupljenja i cenovna očekivanja su 78,6 procentnih poena. "Stope inflacije bi trebalo da ostanu visoke", rekao je stručnjak Ifo Timo Volmershojzer.

Ipak, ima i prvih naznaka da stopa inflacije tokom godine postepeno može da padne. "To je zato što su cenovna očekivanja u nekim sektorima privrede pala dva meseca uzastopno" , objasnio je Volmershojzer.

Reč je o industriji, gde su sa 66,7 pala na 59,7 poena, građevinskom sektoru sa 56 na 50 i trgovini na veliko, sa 68,1 na 57,4 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: