Gasprom odlučio: Nema isplate

Akcionari Gasproma nisu doneli odluku na godišnjoj skupštini o raspodeli dobiti i isplati dividendi za 2021. godinu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2022.

13:58

Gasprom odlučio: Nema isplate
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Akcionari su odlučili da u trenutnoj situaciji nije preporučljivo da se isplaćuju dividende za 2021. godinu, rekao je zamenik predsednika holdinga Famil Sadigov, prenosi Tas.

On je dodao da su trenutni Gaspromovi prioriteti sprovođenje investicionog programa, koji uključuje gasifikaciju ruskih regiona, i priprema za predstojeću zimu.

"Naravno, moramo biti spremni i da izvršimo svoje obaveze plaćanja poreza u povećanom iznosu", naveo je Sadigov.

Nakon objave te vesti, akcije Gasproma su nastavile da gube vrednosti, pri čemu su se u jednom trenutku sunovratile za 32,81 posto, na samo 200 rubalja po akciji (3,79 dolara) na Moskovskoj berzi.

Upravni odbor holdinga je ranije predložio isplatu dividendi za 2021. godinu u iznosu od 52,53 rublje po akciji (0,99 dolara).

Procenjivalo se da će za te namene biti izdvojeno ukupno 1,24 biliona rubalja (236,63 milijarde dolara), što odgovara polovini prilagođene neto dobiti grupe za prošlu godinu, prema međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS).

To bi bio rekordan iznos namenjen isplati dividendi i za Gasprom i za ruska javna preduzeća generalno.

Pročitajte još:

Kolaps ruske auto-industrije?

Nemačka zaplenila tri ruska tankera?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: