Frka zbog bugarskog narko kartela – druga najveća švajcarska banka u problemu zbog pranja novca

Druga najveća banka u Švajcarskoj, Kredi Svis, proglašena je krivom i kažnjena jer nije otkrila šemu pranja novca koja uključuje narko kartel.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

13:10

Frka zbog bugarskog narko kartela – druga najveća švajcarska banka u problemu zbog pranja novca
Ilustracija: Shutterstock/Michael Derrer Fuchs

Prema izveštaju, bivši radnik banke prihvatio je oko 146 miliona švajcarskih franaka (152 miliona dolara) u bankarskim depozitima između 2004. i 2008. od bugarskog lanca za krijumčarenje kokaina, dok je prikrivao kriminalno poreklo sredstava, piše Rojters, prenosi RT.

Švajcarski savezni krivični sud saopštio je u ponedeljak da Kredi Svis nije uspeo ni da otkrije šemu niti primeni pravila protiv pranja novca. Prema švajcarskom zakonu, kompanija se može smatrati odgovornom za nepreduzimanje mera za sprečavanje zločina.

"Ovi nedostaci su omogućili povlačenje imovine kriminalne organizacije, na osnovu čega je bivši radnik banke osuđen za pranje novca... Preduzeće je moglo da spreči prekršaj da je izvršilo svoje organizacione obaveze", navodi se u sudu, po citiranju Rojtersa, napominjući da je rukovodstvo banke bilo "pasivno" u rešavanju ovog slučaja.

Prema rečima bivše službenice, njeni nadređeni su bili upoznati sa poreklom novca, ali je banka ipak nastavila da upravlja sredstvima. Credit Suisse je negirao da sredstva potiču nezakonito, navodeći da su se klijenti u pitanju predstavljali kao vlasnici legitimnih poslova u građevinarstvu, lizingu i hotelijerstvu.

I Kredi Svis i njen bivši zaposleni su negirali bilo kakav prestup.

Kredi Svis sada se suočava sa novčanom kaznom od dva miliona švajcarskih franaka, dok je bivši radnik takođe kažnjen i uslovno osuđen na 20 meseci zatvora. Sud je takođe naložio da se sredstva narko kartela koja se nalaze u banci zaplene.

Iz Kredi Svisa su u ponedeljak saopštili da će uložiti žalbu na osudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: