Postignut dogovor – ograničene cene?

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) postigla je dogovor o ograničenju cena na uvoz ruske nafte, preneo je Politiko citirajući neimenovane zvaničnike.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2022.

13:03

Postignut dogovor – ograničene cene?
Foto: OlegRi/Shutterstock

Detalji sporazuma nisu otkriveni. Međutim, prema priči, SAD su predložile ukidanje sankcija za osiguranje za brodove koji prevoze rusku naftu samo ako se zemlje slože da je kupe po utvrđenoj maksimalnoj ceni, čime se nameće ograničenje cene.

Zemlje članice G7 takođe su odbacile ideju o ograničenju cena nafte u svetu, koju je u ponedeljak predložio francuski predsednik Emanuel Makron. Od tog predloga su navodno odustale SAD i Nemačka, a Francuska je pristala da ga povuče, prenosi RT.

Ideju o ograničenju cena prvo je predstavila američka sekretarka finansija Dženet Jelen ranije ove godine, a zatim je preuzela G7, koja je navodno vodila "konstruktivne" razgovore o tom pitanju u poslednja tri dana, na svom godišnjem samitu u Nemačkoj.

Ranije se oglasio i Kremlj

Inače, zvanični Kremlj je saopštio danas da bi ruski gasni gigant Gasprom mogao da traži reviziju svojih ugovora o isporukama ako zapadne zemlje uvedu ograničenje cena za uvoz ruskog gasa, javio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može da komentariše koliko bi takav potez Zapada, koji su ove nedelje razmatrali lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta, koštao Rusiju.

Pročitajte još:

"Pozorište apsurda duga je evropska tradicija. Putin ima toliko gotovine..."

Nemaju drugog izbora, spremaju se za mogući prekid gasa; "To nas boli"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: