"Pojava bez presedana" – veštački dirigovan bankrot Rusije? Oglasilo se ministarstvo

Prema značajnom broju izveštaja velikih svetskih medija Rusija je bankrotirala prvi put u 100 godina jer nije isplatila 100 miliona dolara dospelih obaveza.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 27.06.2022.

11:33

Ilustracija: Shutterstock/BLACKDAY

Pri tome treba uzeti u obzir da je Rusija imala novac i da je bila veoma odlučna u nameri da plati, ali su sankcije Sjedinjenih Država to tehnički onemogućile. Kremlj prigovara da je nastala situacija "farse", piše Jutarnji list.

Objavljeno koliko je Rusija zaradila od nafte i gasa u prvih 100 dana rata

Tih 100 miliona dolara, tvrde ruski zvaničnici, poslato je sistemu Euroklir, banke koja distribuira uplate investitorima, ali Euroklir novac nije prosledio investitorima. Iz Euroklira nisu dali komentar, čak ni da li je novac blokiran zbog sankcija. Istovremeno, prema tajvanskim investitorima u ruske obveznice, oni takođe nisu primili isplate ruskih dugova denominiranih u evrima, piše Rojters. Novac navodno nije stigao u roku od 30 dana od obaveze plaćanja.

Deset zemalja EU plaća gas kako Rusi traže: Mađarska protiv embarga

Ne pamti se od Lenjina

Rusija je poslednji put kasnila po osnovu međunarodnih obaveza 1918. tokom boljševičke revolucije, kada je Vladimir Lenjin odbio da plati carske dugove, dok je 1998. prošla kroz krizu domicilne valute – rublje – dok je predsednik bio Boris Jeljcin.

Ako je tačno da Rusi tvrde da su uplatili novac, ali je tehnički nemoguće da dođe do investitora, vrlo je verovatno da će se oko toga voditi duga pravna bitka. Ne samo da će zapadne države i institucije tužiti Rusiju i njene institucije, već je vrlo verovatno da će mere pravne zaštite preduzeti i zapadni investitori, koji bi mogli da izgube ogromne količine novca. Dugovi Rusije iznose oko 40 milijardi dolara, a denominirani su u dolarima i evrima. Otprilike polovinu tog iznosa drže investitori van Rusije.

Nejasno je kakav je tačno i čiji je interes da spreči Rusiju da plaća obaveze prema stranim investitorima. Samo u slučaju plaćanja inostranih obaveza Rusija smanjuje svoje devizne rezerve, a zapadni investitori dobijaju novac. Tako devize ostaju Rusiji.

Stiče se utisak da se Kremlj pomirio sa ovom pomalo čudnom situacijom jer su od 23. juna naložili sve isplate dugova u rubljama preko Ruske banke, čak i ako je međunarodnim ugovorima drugačije određeno. Ministar finansija Anton Siluanov već je priznao da strani investitori "neće moći da primaju novac". De fakto se ispostavlja da su u ovoj situaciji strani investitori u ruske dužničke instrumente najviše kažnjeni. Ruski ministar finansija je objasnio da su na ovaj potez bili prinuđeni jer stranoj infrastrukturi - korespodentnim bankama - nije dozvoljeno da posluje sa Rusijom zbog sankcija. To znači, tvrdi Siluanov, da je stranim investitorima zabranjeno da primaju ruske uplate i zaključuje:

"Svi razumeju da to uopšte nije defolt… Cela ova situacija je kao farsa“, rekao je ruski ministar finansija za ruske Novosti.

Koje su posledice?

Posledica za Rusiju nakon neizvršenja obaveza biće da više neće moći da pozajmljuje novac na zapadnim tržištima, a to je ionako sprečeno sankcijama. Siluanov tvrdi da im osim zarade od izvoza energenata omogućavaju finansiranje bez zaduživanja. Izvozom fosilnih goriva zarađuju oko milijardu dolara dnevno. Rusi se takođe mogu osloniti na kinesku finansijsku infrastrukturu, ako zatreba.

Ukratko, u svetskoj finansijskoj istoriji nastala je situacija bez presedana jer je defaltovanje jedne velike zemlje veštački dirigovano kako bi bila primorana da odustane od vojnog pohoda na Ukrajinu, ali nije jasno da li će to uzdrmati Vladimira Putina u ostvarivanju vojnih ciljeva.

U malo drugačijem narativu, ispada da su zapadni državnici, pre svega Amerikanci, na štetu zapadnih investitora usmerili ruski defolt da bi iz PR razloga mogli da kažu da je Rusija bankrotirala iako je uplatila novac gde je trebalo, piše Jutarnji list.
Foto: Slasha/Shutterstock

"Ne radi se o defoltu naše zemlje, nego o veštačkom kolapsu sistema"

Tvrdnje o defoltu Rusije ne potkopavaju reputaciju Moskve, nego druge strane – radi se o veštačkom kolapsu sistema međunarodnih finansijskih transakcija, rekao je za Sputnjik potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

"Defolt Rusije, koji je proglasila jedna zapadna novinska agencija, pojava je bez presedana u istoriji ne samo svetskih finansija, nego čovečanstva u celini. I po formi i po sadržaju. Kada se finansijske operacije blokiraju ne zbog nesposobnosti plaćanja strane koja snosi odgovarajuće obaveze, nego iz čisto političkih razloga drugih strana koje kontrolišu finansijske tokove Zapada, ne radi se o defoltu naše zemlje, nego o veštačkom kolapsu sistema međunarodnih finansijskih transakcija", ocenio je Kosačov.

Kako je dodao, ukoliko se u tom slučaju i uništava reputacija odgovornog i pouzdanog partnera, "definitivno se ne radi o Rusiji, nego o drugoj strani".

Po mišljenju šefa Komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu državnog suvereniteta Andreja Klimova, neophodno je ozbiljno naterati krivce "da u potpunosti nadoknade ne samo materijalne gubitke Rusije sa kamatama, nego i moralnu štetu".

"Uzvratne mere Rusije ne moraju biti simetrične – najvažnije je da budu pravovremene, pravedne i razumljive. U sadašnjoj kriminalnoj igri bez pravila Vašingtona i kompanije ovo poslednje je više nego važno", rekao je Klimov.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Međutim, Blumberg piše da je "defolt uglavnom simboličan" i da nema velik značaj za Rusiju.
Foto: HANK50/Shutterstock

Oglasilo se rusko Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija Rusije odreagovalo je na vesti o neizmirenju državnog duga zemlje.

Iz te institucije su istakli da su uplate po osnovu suverenih evroobveznica izvršene u potpunosti i u skladu sa emisionom dokumentacijom.

Ministarstvo finansija Rusije je 20. maja izvršilo uplatu po osnovu evroobveznica Rusije sa dospećem 2026. godine u iznosu od 71,25 miliona dolara i po osnovu evroobveznica sa dospećem 2036. godine u iznosu od 26,5 miliona evra, podsetila je ruska strana.

"Navedene uplate je istog dana primio agent za plaćanje (Nacionalni depozitar za obračune) i blagovremeno su predate kako vlasnicima ruskih evroobveznica, tako i stranim finansijskim posrednicima, između ostalog i međunarodnom kliring sistemu Evroklir (24. maja 2022. godine za uplatu u američkim dolarima i 25. maja 2022. godine za uplatu u evrima), u cilju naknadnog prenosa klijentima navedene organizacije", precizirano je u saopštenju.

Prema tome, time je Ministarstvo finansija Rusije u potpunosti izmirilo obaveze servisiranja ruskih državnih hartija od vrednosti, u skladu sa emisionom dokumentacijom emisija evbroobveznica, prenosi Sputnjik. Istovremeno se navodi da niz vlasnika evroobveznica nije primio novac zbog delovanja stranih finansijskih posrednika.

"Skrećemo pažnju na to da, u skladu sa emisionom dokumentacijom za navedene emisije, defolt predstavlja neplaćanje ('failure to pay') od strane dužnika, ali uplata je izvršena unapred – 20. maja 2022. godine. U ovom slučaju, investitori nisu dobili novac ne zbog izostanka uplate, nego usled delovanja trećih lica što se u emisionoj dokumentaciji ne smatra defoltom i treba da se razmatra u okviru opštih pravnih normi koje regulišu uslove emisije, uzimajući u obzir sve okolnosti i savesnost delovanja strana", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: