Uskoro u Rumuniji: Nuklearni reaktori malih dimenzija

Rumunija je prva država u Evropi koja će imati elektranu sa nuklearnim reaktorom malih dimenzija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

11:01

Uskoro u Rumuniji: Nuklearni reaktori malih dimenzija
Ilustracija: Shutterstock/Valerie Quemener

Elektrana će proizvoditi električnu energiju bezbedno, uz minimalne emisije ugljenika i po ceni ispod prosečnog nivoa, prenosi Radio Romania International.

Reaktor, koji je izgradila američka kompanija NuSkejl, biće smešten u bivšoj termoelektrani Dojčešti u okrugu Dmbovica (na jugu Rumunije) i njime će upravljati stručnjaci koje će obučavati stručni kadrovi Politehničkog univerziteta u Bukureštu.

U tom smislu, SAD će staviti Rumuniji na raspolaganje poseban simulator. Nova tehnologija ima za cilj da unapredi akcije za sprečavanje klimatskih promena, energetsku bezbednost i pristup energiji.

Rok izvršenja – 2030. godina

Rumunski ministar energetike Virdžil Popesku nedavno je objasnio šta će američka i lokalna partnerska kompanija dalje uraditi, nakon što se dogovore uslovi saradnje.

"Dve kompanije, NuSkejl i Nuklearelektrika, u memorandumu koji su potpisale, moraju tačno da identifikuju šta rumunska industrija može da uradi, kako možemo da razvijemo rumunsku industriju i koliko možemo da, recimo, u Rumuniji prisvojimo komponente modularnih reaktora. Mi svakako želimo da Nuklearelektrika bude regionalni operater modularnih reaktora, i ne samo ove NuSkejl tehnologije."

U toku boravka u Bukureštu, zamenik američkog sekretara Departmana za energetiku, Dejvid Tirk, istakao je da se trenutno, kada je reč o energetici, suočavamo sa tri vrste krize:

"Pre svega, već neko vreme se suočavamo sa klimatskom krizom. Povrh toga, došlo je do krize prouzrokovane KOVID pandemijom, koja ne samo da je imala ogroman uticaj na zdravlje, već i na energetsko tržište. Pojavila se i treća kriza sa kojom se suočava Rumunija, kao i druge države u regionu: agresija predsednika Putina na Ukrajinu".

On je naglasio da se, u ovom kontekstu, Sjedinjene Države raduju saradnji sa Rumunijom u borbi protiv svih ovih kriza. Sa svoje strane, Kosmin Gica, generalni direktor Nuklearelektrike, rekao je da lokacija nuklearne elektrane u Dojčeštiju ima prednost koju nudi postojeća infrastruktura. Istovremeno, on se osvrnuo i na fazu projekta:

"Potpisali smo prvi ugovor i počeli prvu fazu radova za ovaj projekat u novembru 2021. godine, a radovi su u toku. Na osnovu ovih radova možemo da pristupimo finalizaciji prve faze inženjeringa i nabavci materijala sa dugim ciklusom proizvodnje. Primili smo početne inpute, i trenutno ova prva faza je završena u procentu od oko 35%. Trenutno, po našem rasporedu, počinjemo da se pripremamo za ulazak u drugu fazu i započinjemo pregovore za zaključavanje dotičnih ugovora, da bi mogli da ispoštujemo obećani rok izvršenja, do kraja 2030. godine“

Ima i kritika

O evropskoj energetskoj bezbednosti i proširenju rumunskog civilnog nuklearnog programa razgovarali su američki zvaničnik Dejvid Tirk i rumunski premijer Nikolae Čiuka. Tako se izgradnja reaktora 3 i 4 u nuklearnoj elektrani Černavoda (na jugoistoku Rumunije), kao i radovi na održavanju reaktora 1, smatraju neophodnim koracima za dostizanje nivoa koji će obezbediti energetsku nezavisnost Rumunije.

Ministar energetike Virdžil Popesku je rekao da će pored dokazanih prednosti za energetsku bezbednost i zaštitu životne sredine generisanjem bezbedne, stabilne, dostupne i čiste energije bez emisija, projekat doneti i direktne socijalne i ekonomske koristi zajednici kojoj služi i doprineće prosperitetu regionalne ekonomije i industrije.

Što se tiče rumunsko-američkog projekta u Doiceštiju, izvršni direktor Nuklearelektrike Kosmin Gica kaže da će verovatno imati instaliranu snagu od 600 MW. Reč je o elektrani NuSkejl sa 6 modularnih nuklearnih reaktora, snage 462 MW, ali istovremeno postoji mogućnost da se i tamo razviju kapaciteti za proizvodnju fotonaponske energije, da se dopune reaktori tipa SMR.

On je objasnio da su u okruženju urađene geodetske studije, studije tla, da postoji priključak na elektroenergetsku mrežu i priključak na regionalnu mrežu za distribuciju termičke energije. Istovremeno, tamo postoji zajednica koja poseduje ekspertizu u toj oblasti, što nudi dodatne ekonomske koristi.

Ali postoje i kritičari nove tehnologije. Oni tvrde da, iako su predloženi reaktori manji, ipak imaju nuklearnu tehnologiju i donose nedostatke specifične za ovu vrstu energije. Troškovi će biti visoki, izgradnja će trajati duže nego što se procenjuje, a zabrinutost u vezi bezbednosti će i dalje biti prisutna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: