Šta je globalni dug i zašto je on važan? "Trenutni iznos predstavlja opasnost"

Globalni dug podrazumeva dug država, kompanija i svakog pojedinca. Pre pandemije koronavirusa je bio visok, a tokom pandemije je dodatno porastao.

Svet

Izvor: klix.ba

Subota, 21.05.2022.

16:16

Šta je globalni dug i zašto je on važan?
Foto: maradon 333/Shutterstock

Potrošnja država kako bi zaštitile radna mesta i zdravlje stanovništva doprineli su rastu globalnog duga. U Svetskom ekonomskom forumu (WEF) smatraju da je reč o iznosu duga koji predstavlja opasnost, prenosi Klix.

Prošle godine dosegao je 303 biliona dolara, dok je godinu dana ranije iznosio 226 biliona dolara. To je najviši rast od Drugog svetskog rata.

Napad Rusije na Ukrajinu podstiče nastavak rasta globalnog duga. Ako zemlje ne mogu da plate dugove, onda to za posledicu ima stvaranje panike na finansijskom tržištu i usporavanje ekonomskog razvoja. Moguća je i recesija.

Nedostatak novca za javne usluge, poput zdravstvene zaštite i obrazovanja, najviše pogađa siromašne.

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svetskoj banci smatraju da je 60 odsto siromašnih država blizu toga da neće moći da finansira javne usluge. Kako bi se problem rešio, iz MMF-a su pozvali na restrukturiranje državnih dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: