Promene nakon nehumanih uslova: Uveli pravo na neograničeni godišnji odmor

Američka banka Goldman Saks saopštila je svojim starijim bankarima da će im biti dozvoljeno da odu na odmor koliko god žele.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

11:52

Promene nakon nehumanih uslova: Uveli pravo na neograničeni godišnji odmor
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kako su naveli, razlog je da bi bankari mogli da se "odmore i napune baterije".

Prema novoj šemi "fleksibilnog odmora" koja je uvedena od 1. maja, partneri i generalni direktori biće slobodni da "uzmu slobodno vremene kada je to potrebno bez neke posebne dozvole" , objavili su iz banke sa Vol strita osoblju u dopisu prošlog meseca, prenosi Biz life.

Takođe, više mlađih bankara, koji će i dalje imati pravo da uzmu samo fiksni broj plaćenih slobodnih dana, dobijaju najmanje dva dodatna dana godišnjeg odmora. Precizni detalji regresa za svaki region biće saopšteni posebno, rekli su zaposlenima u banci.

Od 2023. godine zaposleni na svim nivoima će morati da provedu najmanje tri nedelje van posla godišnje, uključujući najmanje jednu punu nedelju uzastopnih slobodnih dana.

Promene nakon "nehumanih uslova"

Promene su usledile nakon ispitivanja radne prakse banke Goldman Saks prošle godine kada je grupa mlađih analitičara investicionog bankarstva rekla menadžmentu da rade u "nehumanim" uslovima, radeći u proseku 95 sati nedeljno sa pet sati sna noću.

Analitičari su predstavili predloge kao što je ograničavanje radne nedelje na 80 sati i poštovanje postojeće politike da mlađi bankari ne bi trebalo da rade između petka u 21 čas i nedelje ujutru.

U dopisu osoblju banka navodi da je "posvećena da zaposlenima pruži različite povlastice i ponude kako bi osigurali blagostanje".

"Pošto nastavljamo da brinemo o našim ljudima u svakoj fazi njihove karijere i fokusiramo se na iskustvo naših partnera i generalnih direktora, sa zadovoljstvom najavljujemo poboljšanja i promene u našem globalnom programu odmora koji je osmišljen da dodatno podrži slobodno vreme za odmor", pisalo je.

Goldman Saks će ovo primenjivati širom sveta

Ukidanje ograničenja broja plaćenih dana odmora koje stariji bankari mogu uzeti primenjivaće se širom sveta.

Promene koje je izvršio Goldman Saks dolaze u trenutku kada se banke upuštaju u "otimanje" za talente koje je dovelo do velikog povećanja plata i novih predloga za poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: