Propast za Fejsbukovu kriptovalutu? Neki se već naslađuju: "Carpe diem"

Nešto više od dve godine nakon prvih najava, kriptovaluta koja se na početku zvala Libra i koju je podržavao Fejsbuk, bliži se raspadu.

Svet

Izvor: Telegram.hr

Sreda, 26.01.2022.

13:25

Propast za Fejsbukovu kriptovalutu? Neki se već naslađuju:
Foto: Bangkok Click Studio/Shutterstock

Udruženje Diem Association, koje je osnovao tada zvani Fejsbuk i koje bi trebalo da upravlja digitalnim tokenom, razmišlja o prodaji sve svoje imovine nakon što su se inicijativi usprotivili regulatori i zvaničnici.

Još jedna zemlja se okomila na kriptovalute

Prema pisanju Blumberga, kap koja je navodno prelila čašu je pritisak koji je američki Sistem federalnih rezervi postavio na Silvergejt, bankarske kompanije koju su iz Diema naveli kao partnera za lansiranje svog tokena. Portparol Diema Majkl Kritenden je za portal The Verge rekao kako Blumbergova vest ima nekoliko "faktografskih grešaka", ali nije ponudio detaljnije objašnjenje, prenosi hrvatski Telegram.

Ovo bi mogao biti kraj Diema

Prodaja imovine Diema mogla bi značiti da kriptovaluta koju je zagovarao Fejsbuk ne može da pronađe način za realizaciju i lansiranje tokena. Kada je ideja predstavljena, tadašnja Libra trebalo je da bude digitalni token koji će podržavati niz valuta širom sveta, ali regulatori i zvaničnici su se brzo usprotivili njihovim idejama.

Za nedelju dana zbrisano skoro 500 milijardi $: Oko 200.000 Srba gleda kako im se profit topi

Nakon toga, ideja oko Libre se pojednostavila, a kriptovaluta je promenila ime u Diem. U međuvremenu je ime promenio i Fejsbuk, pa je Meta lansirala digitalni novčanik koji je trebalo da bude namenjen Libri, odnosno Diemu, s podrškom za drugu kriptovalutu, stejblkoin Paksos. Ni interno Diemu nije išlo baš najbolje. Idejni tvorac Libre, Dejvid Markus, napustio je Diem pred kraj prošle godine, nakon što ga je napustila i većina sponzora.

Ali, bar se osnivač Tvitera i veliki zagovarač kriptovaluta Džek Dorsi malo naslađuje. Uz link ka Blumbergovoj vesti, na Tviteru je napisao "carpe diem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: