EU darežljivo: Novi paket Ukrajini

Evropska unija priprema novi paket pomoći Ukrajini.

Svet

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 24.01.2022.

12:34

EU darežljivo: Novi paket Ukrajini
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Brisel staviti na raspolaganje paket kredita od 1,2 milijarde evra, od kojih će polovina biti brzo isplaćena kako bi se pomoglo Kijevu da ispuni dodatne potrebe za finansiranjem zbog sukoba na istoku.

Za novi paket kredita biće potrebno odobrenje država članica i zakonodavaca EU, piše portal Marketvoč.

Brisel će takođe udvostručiti grantove koje daje Ukrajini ove godine, obezbeđujući Kijevu dodatnih 120 miliona evra, a Ursula fon der Lajen je dodala da će zvaničnici EU uskoro početi rad na drugom, većem paketu zajma kako bi pomogli Ukrajini da ispuni svoje buduće potrebe za finansiranjem.

EU je dala blizu 17 milijardi evra zajmova, grantova i investicija Ukrajini od okupacije Krima i ruske intervencije u zemlji 2014.

"Ukrajina je slobodna i suverena zemlja. Ona donosi sopstvene izbore, a Evropska unija stoji na strani Ukrajine", rekla je predsednica Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: