Poslao uznemirujuću poruku zaposlenima: "Suočavamo se sa rizikom od bankrota"

Ilon Mask je ogorčen zbog nedostatka napretka kompanije Spejs X u razvoju motora raptor koji pokreću raketu Staršip.

Svet

Izvor: T portal

Sreda, 01.12.2021.

08:36

Poslao uznemirujuću poruku zaposlenima:
Ilustracija: Naresh777/Shutterstock

On je opisao tešku situaciju dan nakon Dana zahvalnosti u e-poruci poslatoj svim zaposlenicima, a čiju je kopiju dobio CNBC.

"Kriza proizvodnje raptora mnogo je gora nego što se činilo pre nekoliko nedelja. Suočavamo se sa pravim rizikom od bankrota ako sledeće godine ne postignemo tempo letenja Staršipa od najmanje jednom svake dve nedelje", napisao je Mask, prenosi T portal.

Staršip je masivna raketa sledeće generacije koju Spejs X razvija za lansiranje tereta i ljudi na misijama na Mesec i Mars. Kompanija testira prototipove u postrojenju u južnom Teksasu i odletela je na više kratkih probnih letova. No, da bi prešli na orbitalna lansiranja, prototipovi rakete trebaće svaki po čak 39 motora raptor – što zahteva snažan napredak u proizvodnji motora.

Mask zapretio: "Ovo je poslednje upozorenje"

Maskov imejl zaposlenima kompanije Spejs X pruža novi kontekst za značaj odlaska bivšeg potpredsednika Propalšna (Propulsion) Vila Heltsleja ranije ovog meseca. Heltslej je bio skinut s projekta razvoja raptora pre nego što je otišao, izvestio je CNBC, a Mask je u svojoj e-pošti napomenuo da je vođstvo kompanije od tada kopalo po problemima programa i otkrilo da su okolnosti "daleko teže" nego što je Mask pre mislio.

Mask je u imejlu napisao da planira da uzme duge praznike za Dan zahvalnosti. No, nakon što je otkrio situaciju s raptorom, Mask je rekao da će naročito raditi na proizvodnoj liniji motora do vikenda.

"Treba nam maksimalni angažman kako bismo se oporavili od onoga što je, iskreno, katastrofa", napisao je Mask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: