U Nemačkoj raste panika: Moguća nestašica jednog proizvoda?

Zbog visokih cena gasa hemijska industrija u Nemačkoj smanjuje proizvodnju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.11.2021.

19:13

U Nemačkoj raste panika: Moguća nestašica jednog proizvoda?
Foto: otomobil/Shutterstock

Tako je BASF smanjio proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBlue-a, a isto su najavili nemački SKW i mnogi drugi proizvođači.

Cena gasa je toliko visoka da se proizvodnja AdBlue-a ne isplati. AdBlue-u takođe raste cena, procena je da će ga uz sadašnje zalihe biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju. Kupovaće se skuplje, ali za sada se čini da neće biti nestašica, piše Revija HAK.

Sada je zazvonilo za uzbunu u Nemačkoj, jer oko 90 odsto kamiona u transportu robe koristi AdBlue.

U Nemačkoj se zahuktava prekogranični "benzinski turizam"

Logističke firme već upozoravaju namoguću nestašicu, a ministar saobraćaja Andreas Šojer povukao je prvi potez i sazvao sastanak prevozničkih udruženja sa ministarstvom ekonomije. Predlaže sa formiranje državnih rezervi AdBlue-a.

Inače, tečnost AdBlue se koristi u vozilima sa dizel motorima (ubrizgava se u SCR katalizatore kod Euro 5 i Euro 6 vozila, te kamiona od 2008. godine) za smanjenje emisija azotnih oksida.

Automobili i kamioni mogu raditi bez nje, ali kod mnogih proizvođača motori neće startovati ako je rezervoar ispražnjen. Tako je rešeno softverski, ali ako radi bez AdBlue-a, štete za motor neće biti – samo će emisije azotnih oksida biti mnogo veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: