Nestašica; vozači zabrinuti

Dramatičan rast cene gasa mogao bi uskoro pogoditi vozače novih vozila na dizel gorivo, jer preti nestašica potrebnog dodatka "AdBlue".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

10:50

Nestašica; vozači zabrinuti
Ilustracija: hxdbzxy/Shutterstock

Radi se o tečnosti koja smanuje nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima.

Bez ovog dodatka mnoga putnička, ali i teretna vozila ne mogu da se voze.

Evropski proizvođači "AdBlue" su zbog velike cene gasa smanjili proizvodnju.

Za litar "AdBlue" potrebno je kilogram gasa.

Gasprom skladišti rekordnu količinu gasa: Od idućeg meseca bez isporuka Moldaviji?

"Svi veliki proizvođači su svoj proizvod već sveli na kontingente, a pojedini su potpuno obustavili proizvodnju", ukazuje prodavac na veliko "AdBlue" u Austriji Andreas Obereder.

Već u septembru je veliki nemački hemijski koncern BASF smanjio proizvodnju amonijaka, koji je bitan u proizvodnji "AdBlue". U oktobru je i najveći proizvođač amonijaka u Nemačkoj SKW smanjio proizvodnju, jer im se, zbog cene gase, ne isplati ovaj posao.

Nemački autoprevoznici već su alarmirani zbog pretećeg nedostatka "AdBlue". Taj dodatak je, kako ističu iz udruženja prevoznika, potreban za 90 odsto teretnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: