Druga najmnogoljudnija država u mraku: "Zastrašujuće"

Indija se suočava s pretećom krizom električne energije jer su zalihe uglja u elektranama pale na neviđeno niske nivoe.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

13:13

Druga najmnogoljudnija država u mraku:
Foto: Yevhen Prozhyrko/Shutterstock

Pojedine regije upozoravaju na velike probleme, prenosi Gardijan.

Pokrajine širom Indije izdale su panična upozorenja da su zalihe uglja u termoelektranama opasno niske.

Prema podacima Centralnog kabineta za električnu energiju Indije, gotovo 80 odsto državnih elektrana na ugalj nalazi se u kritičnoj ili veoma kritičnoj fazi, što znači da bi njihove zalihe mogle nestati za manje od pet dana.

Britanci upalili i termoelektrane, od OPEK-a zatražena veća proizvodnja; "Srbija nema problema"

Neke indijske pokrajine su već sad bez električne energije. Tokom poslednje dve decenije, domaća proizvodnja uglja u Indiji nastavila je da eksponencijalno raste, iako je zbog pandemije došlo do manjeg pada proizvodnje od manje od jedan odsto od 2019. do 2020. godine.

"Trenutna kriza ne manifestuje se nedostatkom rudarskih kapaciteta, već je uzrokovana nepravilnim predviđanjem, planiranjem i skladištenjem uglja od strane proizvođača energije i regulatora energije u zemlji", rekao je Sunil Dahija, analitičar Centra za Istraživanje energije i čistog vazduha.

Ove godine Indiju je pogodila monsunska kiša što je uticalo na vađenje uglja potrebnog za proizvodnju električne energije.

Ostaju bez struje: Kina objavila upozorenje

"Situaciju opisujem kao zastrašujuću, ali verovatno će se uskoro poboljšati", rekao je Vibhuti Garg, vodeći ekonomista Zavoda za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

Garg je rekao da se u poslednjih godinu dana indijska vlada usredsredila na povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput sunca, vetra i hidroenergije čime bi se ova kriza mogla sprečiti.

Ako će Indija u narednim godinama ispuniti svoje klimatske ciljeve, takođe će morati da se odvikne od uglja koji trenutno napaja gotovo 70 odsto električne energije.

"EU da poboljša odnose sa Moskvom"; "Ne protivnici, već partneri"

"Mislim da vlada koristi ovo kao priliku za podsticanje na više iskopavanja uglja ili proizvodnju energije na bazi uglja", rekao je Garg. "Međutim, trebalo bi da izbegavamo ulaganje novca u imovinu koja će propasti zbog obnovljivih izvora energije", kaže Garg koji naglašava da Indija planira da poveća domaću proizvodnju uglja na milijardu tona do 2024, prenosi Jutarnji list.

"Proizvodnja uglja je skupa i cene će se dodatno povećavati. S druge strane, proizvodnja obnovljivih izvora energije je jeftina, a cene će se verovatno dodatno spustiti", rekao je Garg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: