Britanci upalili i termoelektrane, od OPEK-a zatražena veća proizvodnja; "Srbija nema problema"

"Da nismo izgradili gasovod 'Turski tok' i da predsednik Vučić nije izdržao pritiske, mi danas ne bismo imali gas ili bismo imali probleme sa snabdevanjem."

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

10:41

Britanci upalili i termoelektrane, od OPEK-a zatražena veća proizvodnja;
Foto: Tormina Anna/Shutterstock

Ovo je u ponedeljak rekao ministar finansija Siniša Mali, dodavši da Srbija vodi politiku sa fokusom na interese građana.

Takođe, Mali je rekao da cena gasa u našoj zemlji, i pored svih turbulencija na svetskom tržištu, ostaje 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kao i da se predsednik Vučić bori da ostane na tom nivou do kraja godine, pišu Novosti.

Krajem prošle sedmice, zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju naše zemlje i RF Jurij Borisov je našem državnom vrhu preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj garantuje da će naša država imati najpovoljnije cene gasa. I prilikom prekjučerašnje posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova ponovljeno je da Srbija ne mora da strahuje zbog snabdevanja gasom.

Nestašice struje zbog predstojeće zime brinu i najrazvijenije ekonomije. Velika Britanija je reaktivirala termoelektrane na ugalj zbog nemogućnosti vetroparkova da podmire visoku potražnju.

Vlasti pokrajine Lijaoning, najvećeg ekonomskog centra severoistočne Kine, upozorile su u ponedeljak da se situacija sa nestašicom struje pogoršava, zbog čega će na snazi biti dodatne restrikcije. U tom delu zemlje ograničeno je snabdevanje električnom energijom od sredine septembra, zbog čega je stotinu hiljada domaćinstava ostalo bez struje, dok su industrijska postrojenja primorana na obustavu proizvodnje.

Velika potražnja za ugljem uticala je i na cenu nafte, koja je porasla za 1,45 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, što znači da barel sirove nafte sada košta 84,35 dolara.

Od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) zatraženo je da se značajnije poveća proizvodnja od najavljenih 400.000 barela. Sadašnje procene su da bi u idućoj godini manjak mogao dostići čak 1,4 miliona barela dnevno, objavljuje "Blumberg".

Sa druge strane, Rusija je usred haosa na tržištu energenata postala omiljena "meta" za investicije berzanskih trgovaca. Rublja je ovog meseca porasla više nego bilo koja valuta zemalja u razvoju, zbog većih prihoda od prodaje nafte i gasa.

Cene akcija na moskovskoj berzi su porasle za 14 odsto u drugoj polovini godine, što je navelo investicione banke i hedž fondove da promene fokus sa kineskih tehnoloških firmi, i počnu da se "klade" na ruske energetske kompanije.

"EU da poboljša odnose sa Moskvom"

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov pozvao je Brisel da poboljša odnose sa Moskvom kako bi se izbegla nestašica gasa u budućnosti.

On je pozvao Evropsku uniju da Rusiju ne tretira kao protivnika, već kao partnera. Istovremeno je naglasio da Moskvu ne zanima povećanje cena gasa, jer "to ne doprinosi stabilnosti": neki počinju da prelaze sa gasa na ugalj.

Peh u Libanu

Veliki požar je izbio u ponedeljak u rezervoaru za skladištenje goriva nedaleko od elektrane "Zahrani" u Libanu, nekoliko dana nakon što je cela zemlja ostala bez struje zbog nestašice energenata. Požar je ugašen posle nekoliko sati, ali je zabrinuo populaciju zemlje koja se nalazi na udaru ekonomske, a sada i energetske krize.

Pre toga, u nedelju, libansko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da je dobilo odobrenje centralne banke za kredit u iznosu od 100 miliona dolara.

Kredit je uzet za raspisivanje tendera za uvoz goriva za proizvodnju električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: