Francuska će iz odmazde smanjiti isporuku struje britanskom ostrvu?

Francuska bi ove zime mogla da smanji, ali ne i potpuno ukine, snabdevanje električnom energijom britanskom ostrvu Džerzi.

Svet

Izvor: Index

Petak, 08.10.2021.

12:26

Francuska će iz odmazde smanjiti isporuku struje britanskom ostrvu?
Ilustracija: urbans/Shutterstock

Sve to u sklopu ciljanih mera odmazde zbog spora oko ribolova, rekao je nedavno francuski ministar evropskih poslova Klement Bone, prenosi AFP.

Džerzi je po površini i broju stanovnika najveće ostrvo u grupi Kanalskih otoka. Udaljen je samo 23 kilometra od obale francuske pokrajine Normandije, dok je od engleske obale udaljen čak 140 kilometara.

Džerzi je najveće ostrvo u Engleskom kanalu. Iako ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, te zvanično ne spada pod teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, Džerzi se smatra "kraljevskim posedom", odnosno "teritorijom za koji je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo".

Problem oko ribolova

Kako podseća Indeks, Velika Britanija je u maju poslala dva patrolna broda svoje mornarice prema ostrvu Džerzi, nakon što su francuski ribari zapretili da će da blokiraju glavnu luku tog ostrva, a sama francuska vlada čak zapretila isključivanjem električne energije kojom snabdeva Džerzi.

60 do 80 francuskih ribarskih brodova blokiralo je tada luku Saint-Helier, glavni grad na Džerziju, u znak protesta zbog, kako tvrde, uskraćivanja njihovih ribolovnih prava nakon Bregzita, odnosno nakon što je Velika Britanija zvanično napustila zajedničko tržište i carinsku uniju 31. januara 2020.

"Albanija u vanrednom stanju"

"Mi tražimo od francuske vlade da se obrati svim uključenim vlastima kako bi se promenila situacija u kojoj se francuski ribari danas nalaze. Ali ako to ne bude imalo efekta, moraćemo preduzeti nove mere odmazde. Mera za koju najviše ljudi zna je isključivanje električne energije Džerziju jer nju kontroliše Normandija", rekao je u maju regionalni predstavnik francuskih ribara Hugo Lehuby za Gardijan.

"Razlog zbog kog se zaista ljutimo na njih je to što ribarske licence dolaze s tehničkim restrikcijama koje su različite za svakog ribara, a takve restrikcije su potpuno ilegalne i krše sporazum i pregovore o Bregzitu. Na primer, ribar, iz nekog potpuno nelogičnog razloga, neće imati dozvolu ribariti u određenoj zoni u vodama Džerzija. Drugi neće moći da love određenu vrstu ribe. Treći će biti ograničen na samo jednu tehniku ribarenja i neće, na primer, moći da koriste koču. Pravila su različita za sve", objasnio je Lehuby.

Francuska: Novi sistem dozvola nepošten prema našim ribarima

I francuska vlada nazvala je nova pravila o pristupu francuskih ribara ovim vodama neprihvatljivima. Pariz je to prijavio Evropskoj komisiji, tvrdeći da su ti novi uslovi nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

Pariz tvrdi da nije bilo nikakvih konsultacija dveju strana o novim uslovima. Ribarenje je prethodno bilo regulisano Sporazumom iz Granvila, koji su 2000. London i Kanalska ostrva (Džerzi i Gernzi) sklopili s Parizom i prema kom su francuski brodovi mogli da ribare do 5 kilometara od obale ostrva. No, taj je sporazum sada takođe vredeo, a prema novom sporazumu Evropske unije i Velike Britanije, francuski ribari mogu da nastave da ribare ako mogu da dokažu da su ranije operisali u tim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: