Krali 210 kubika gasa na sat: Držali dve tajne termoelektrane za napajanje farme bitkoina

Kompanija "Link Global" u Alberi u Kanadi vodila je ilegalnu operaciju rudarenja bitkoina.

Svet

Izvor: RTS

Četvrtak, 07.10.2021.

15:14

Krali 210 kubika gasa na sat: Držali dve tajne termoelektrane za napajanje farme bitkoina
Foto: Shutterstock/Mark Agnor

Ali najneobičnije je to što je, kako bi obezbedila dovoljno energije za to, krišom napravila čitave dve termoelektrane koje su krale gas iz obližnjeg izvora prirodnog gasa.

Kao da sve to nije dovoljno, uspeli bi da ostanu neotkriveni da elektrane nisu pravile buku komšijama koje su se brčkale u spoljnom džakuziju.

U Dražinom domu otkrivena prevara sa kriptovalutama: Potrošeno preko 55.000 kilovata?

Naime, stanari Grejstoun Manora su se požalili prošle jeseni na iritantnu buku, poput "avionskog motora dok se zagreva na pisti“.

"Imamo džakuzi u zadnjem dvorištu“, rekao je jedan od stanovnika za Si-Bi-Es njuz, dodajući da je to miran, bogatiji kraj, prenosi RTS.

Komšije su se organizovale posle toga i posle više meseci istrage otkrili da "Link Global" nije nikoga obavestio o svojim termoelektranama – niti lokalnu samoupravu, pa čak ni vlasnike izvora prirodnog gasa "Maga Energy".

Komisija elektrodistribucije Alberte sada potražuje od kompanije 5,6 miliona dolara za električnu energiju koju su potrošili na rudarenje bitkoina, kao i dodatne penale.

Utvrđeno je da je "Link Global" držao dve termoelektrane koje su radile punih 426 dana. Tajne elektrane pokretale su četiri generatora sa po 1,25 megavata snage, gutajući po satu 210 kubnih metara gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: