Kina hoće da ih "sahrani": "Ilegalno je"

Kineska centralna banka objavila je da su sve transakcije kriptovaluta nezakonite, čime se zabranjuju digitalni novčići poput bitkoina.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Mehaniq/Shutterstock
Ilustracija: Mehaniq/Shutterstock

"Poslovne aktivnosti vezane za virtuelnu valutu su ilegalne finansijske aktivnosti", saopštila je Narodna banka Kine, upozoravajući da to "ozbiljno ugrožava sigurnost imovine ljudi".

Kina je, ipak, jedno od najvećih svetskih tržišta kriptovaluta, pa tamošnje fluktuacije često utiču na globalnu cenu kriptovaluta, piše BBC. Tako je i sada cena bitkoina pala za više od 2.000 dolara nakon kineskog saopštenja.

Trgovanje kriptovalutama u Kini je zvanično zabranjeno od 2019. godine, ali je nastavljeno na mreži putem stranih berzi. Međutim, ove godine došlo je do značajnih mera.

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

U maju su kineske državne intuicije upozorile kupce da neće imati nikakav vid zaštite ako nastave trgovinu bitkoinom i sličnim valutama na mreži, potom je u junu bankama i platnim platformama poručeno da prestanu sa omogućavanjem ovakvih transakcija, te je izdata zabrana "rudarenja" valuta.

Ipak, današnja najava najjasniji je pokazatelj do sada da Kina želi da "sahrani" trgovanje kriptovalutama u svim njegovim oblicima.

U saopštenju se jasno navodi da oni koji su uključeni u "nezakonite finansijske aktivnosti" čine krivično delo, te da će biti krivično gonjeni. I korišćenje inostranih veb stranica koje pružaju takve usluge kineskim građanima na mreži takođe su nezakonita aktivnost, ističe se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu