Kina hoće da ih "sahrani": "Ilegalno je"

Kineska centralna banka objavila je da su sve transakcije kriptovaluta nezakonite, čime se zabranjuju digitalni novčići poput bitkoina.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

18:52

Kina hoće da ih
Ilustracija: Mehaniq/Shutterstock

"Poslovne aktivnosti vezane za virtuelnu valutu su ilegalne finansijske aktivnosti", saopštila je Narodna banka Kine, upozoravajući da to "ozbiljno ugrožava sigurnost imovine ljudi".

Kina je, ipak, jedno od najvećih svetskih tržišta kriptovaluta, pa tamošnje fluktuacije često utiču na globalnu cenu kriptovaluta, piše BBC. Tako je i sada cena bitkoina pala za više od 2.000 dolara nakon kineskog saopštenja.

Trgovanje kriptovalutama u Kini je zvanično zabranjeno od 2019. godine, ali je nastavljeno na mreži putem stranih berzi. Međutim, ove godine došlo je do značajnih mera.

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

U maju su kineske državne intuicije upozorile kupce da neće imati nikakav vid zaštite ako nastave trgovinu bitkoinom i sličnim valutama na mreži, potom je u junu bankama i platnim platformama poručeno da prestanu sa omogućavanjem ovakvih transakcija, te je izdata zabrana "rudarenja" valuta.

Ipak, današnja najava najjasniji je pokazatelj do sada da Kina želi da "sahrani" trgovanje kriptovalutama u svim njegovim oblicima.

U saopštenju se jasno navodi da oni koji su uključeni u "nezakonite finansijske aktivnosti" čine krivično delo, te da će biti krivično gonjeni. I korišćenje inostranih veb stranica koje pružaju takve usluge kineskim građanima na mreži takođe su nezakonita aktivnost, ističe se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: