Rekordi padaju, stručnjaci zabrinuti

Velika Britanija se ne boji da će se ove zime suočiti sa nedostatkom gasa, uprkos naglom rastu cena energije.

Svet

Izvor: novac.jutarnji.hr

Utorak, 21.09.2021.

14:19

Rekordi padaju, stručnjaci zabrinuti
Foto: Depositphotos, Iurii

Ipak, zabrinuta je zbog rasta cene gasa i drugih energenata, rekao je u parlamentu ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kvasi Kvarteng.

"Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnoge druge evropske zemlje, pogođeno globalnim rastom cena gasa, naša prednost je što imamo puno različitih izvora snabdevanja. Imamo više nego dovoljno kapaciteta za podmirivanje potražnje. Ne očekujemo vanredne situacije sa snabdevanjem gasom ove zime. Pitanje nestašice energenata i mogućnosti da ljudi neće moći da zagreju svoje domove se ni ne razmatraju", rekao je Kvarteng.

Ministar je naglasio da se neće ponoviti energetska kriza iz 1974. godine, kada se britanskim preduzećima električna energija dobavljala samo tri dana u nedelji, prenosi Jutarnji list.

Suprotne tvrdnje nazvao je "duboko pogrešnim i senzacionalističkim".

Priznao je ipak da rast cena gasa i električne energije izaziva zabrinutost privrede i vlade koja u sadašnjoj situaciji smatra svojim glavnim zadatkom zaštitu interesa potrošača.

Rekordne cene

Prošle srede cena gasa na evropskim berzama oborile su istorijski rekord, a na svom vrhuncu dosegle su gotovo 970 dolara za 1.000 kubnih metara, ali su potom pale. U ponedeljak ujutru cena gasa na evropskim berzama ponovo je skočila iznad 900 dolara za 1.000 kubnih metara, ali zatim je pala nakon vesti da je norveški Ekvinor (Equinor) dobio dozvolu za povećanje izvoza gasa sa svojih priobalnih polja Oseberg i Trol.

Stručnjaci smatraju da bi cena gasa u Evropi pod određenim uslovima mogla dotići 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Faktori koji bi na to mogli uticati su stanje na tržištu gasa u Aziji, vremenske prilike u Evropi i termin pokretanja gasovoda Severni tok 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: