Oglasio se - konačno

Peking -- Direktor prezadužene kineske kompanije za razvoj nekretnina Evergrande, kojoj preti kolaps zbog nagomilanih dugova, obratio se zaposlenima.

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, peshkov
Foto: Depositphotos, peshkov

On im je poručio da je uveren da se i "najmračniji trenutak" može preživeti.

Direktor Evergrandea Su Điajin (Xu Jiayin) poslao je zaposlenima pismo povodom obeležavanja kineskog jesenjeg Mesečevog festivala, a objavili su ga državni mediji.

Evergrande će uspeti da ubrza nastavak izgradnje i proizvodnje u punom obimu i postići će glavni cilj "osiguranja primopredaje zgrada" u "odgovornom odgovoru" kupcima nekretnina, investitorima, partnerima i finansijskim institucijama, tvrdi Su u pismu.

Evergrande je nakupio dugove u iznosu većem od 300 milijardi dolara i ulagači strahuju da neće moći da servisira svoje obaveze. Kompanija mora da prikupi dodatni novac kako bi na vreme podmirila obaveze prema bankama, dobavljačima i vlasnicima obveznica, piše Jutarnji list.

Veliki test biće 83,5 miliona dolara kamata po obveznici koji dospevaju na naplatu u četvrtak. Dodatnih 47,5 miliona dolara kamata po drugoj obveznici dospeva na naplatu 29. septembra.

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

Više o tome kako je ova kompanija zapala u tako nezavidnu situaciju pročitajte u posebnom tekstu:

Kineski mamut ide ka propasti i mogao bi da isprovocira veliku krizu

Evergrande mora platiti kamate najkasnije u roku od 30 dana od roka dospeća kako bi osigurao nastavak redovnog programa podmirivanja obaveza po obveznicama koje dospevaju na naplatu u martu 2022. odnosno 2024. godine.

Strah od kolapsa izazvao je danas snažne oscilacije cene Evergrandeovih akcija, koje su na hongkonškoj berzi pale više od sedam odsto, ali su se naknadno oporavile. Od početka godine oslabile su više od 85 odsto.

Američka agencija Standard end purs upozorila je u ponedeljak da se ne može pretpostaviti da će kineska vlada spasiti grupu.

Peking bi bio prisiljen da interveniše samo u slučaju prelivanja posledica koje bi rezultovalo kolapsom nekoliko velikih građevinskih firmi i predstavljalo bi sistemske rizike za ekonomiju, objasnila je agencija.

Evergrandeov stečaj sam po sebi verovatno ne bi doveo do takvog scenarija, dodali su.

Glavni urednik državnog lista Global tajms upozorio je prošle nedelje u objavi na društvenim mrežama da Evergrande grupa ne bi trebalo da očekuje pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njena propast.

Evergrande mora da traži spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu Siđin na Vi četu (WeChat).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu