Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

Ako ste ikad videli fotografiju većeg grada u Kini s neboderima i visokim zgradama koje su praktično prazne, velika je šansa da je te zgrade podigao Evergrande.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

10:30

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta
Ilustracija: ST House Studio/Shutterstock

Drugi najveći kineski developer nekretnina pomogao je višedecenijskom zamahu kineskog tržišta nekretnina od svog osnivanja 1996. godine, što je doprinelo rastućoj kineskoj ekonomiji.

Ali veliki deo tog rasta podstaknut je neodrživim skokom duga, a strahovanje od sve veće neizvesnosti Evergrande-a juče je dovelo do pada globalnih tržišta, pri čemu je berzanski indeks S&P 500 pao čak 2,4%, a Dau Džouns (Dow Jones) u jednom trenutku više od 800 bodova. U međuvremenu, bitkoin i eter su opali više od 5% jer se strah od rizika proširio i na kripto svet, piše Biznis insajder.

Obaveze Evergrande-a iznose više od 305 milijardi dolara, što ga čini najzaduženijom kompanijom na svetu. U pitanju je kompanija koja je uspela da preuzme više od 1.300 projekata nekretnina u više od 280 kineskih gradova. Zapošljava 200.000 ljudi, a njeni masivni građevinski projekti indirektno otvaraju više od 3,8 miliona radnih mesta godišnje, navodi se na njenoj veb stranici.

Ali nakon decenija rasta, uglavnom u spekulativnim nekretninama koje imaju nisku stopu popunjenosti, a ponekad čak nisu ni potpuno završene, račun dolazi na naplatu.

Kompanija nije uspela da plati mnoge dobavljače, a kako bi odložio neizbežno, Evergrande je podstakao svoje zaposlene da ulažu u kompaniju u zamenu za njihove godišnje bonuse. Kompanija je dva puta tokom protekle nedelje navela da možda neće moći da podmiri predstojeću otplatu kamata koja dospeva kasnije ove sedmice i da bi mogla da dospe u neizmirenje svojih dugova.

Pogoršanje finansijskog stanja Evergrande-a dovelo je do pada njegovih akcija od skoro 80% u odnosu na prošlu godinu, a njegove obveznice su se trgovale na istorijski niskim vrednostima nakon otkrića Evergrande-a o potencijalnoj nesolventnosti.

O potencijalnoj dužničkoj krizi Evergrande-a pisalo se i ranije. Tako je još 2012. bivši prodavac Endru Left (Andrew Left) koji se bavio takozvanim "šortovanjem" (način ulaganja u kom se prvo prodaje ‘pozajmljena’ akcija (za pozajmicu se plaća naknada) ili vrednosni papir da bi se kasnije, kad joj cena padne, kupila) napisao je izveštaj na 57 stranica u kojem se navodi da je Evergrande koristio sumnjive računovodstvene prakse da bi prikrio da je na ivici insolventnosti. Left se na kraju suočio sa petogodišnjom zabranom trgovanja hongkonškim hartijama od vrednosti zbog svog izveštaja.

Banka Amerike je u belešci od 23. jula navela da je "Evergrande ... u poslednjih nekoliko nedelja bio pogođen brojnim lošim naslovima, uključujući odbijanje banaka da ponude hipoteke potencijalnim kupcima njihove imovine. Njegove obveznice pale su na cenu iz sredine 50-ih, što implicira veliku verovatnoću restrukturiranja".

S obzirom na to da je lagano curenje loših vesti iz Evergrande-a već bilo na radaru tržišta, neke investitore može zbuniti zašto se akcije sada prodaju.

To je, piše navedeni strani portal, verovatno zbog povećane neizvesnosti u vezi s tim da li dužnička kriza Evergrande-a predstavlja prvu dominu koji je pala u potencijalno sistemskoj "zarazi" koja dovodi do većeg broja urušenih developera nekretnina, neisplaćenih dobavljača i finansijski uništenih zajmodavaca i investitora, slično onom što je izazvala Svetska finansijska kriza 2008.

Dok neki analitičari ne veruju da će dužnička kriza u Evergrande-u biti kineski "trenutak Liman Bradersa", drugi sumnjaju da će vlada Si Đinpinga istupiti kako bi pomogla kompaniji i sprečila njen bankrot.

Ali, kako je Endru Left prošlog meseca rekao Institutional Investor-u, to se možda neće dogoditi.

"Ne znam šta se dogodilo, ali konačno, proteklih nedelja ostao je bez prijatelja koji će refinansirati njegov dug, a dug je postao prevelik", rekao je Left o predsedniku Evergrande-a Hui Ka Yan-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: