Efekat Bregzita: Vraćaju se unce i funte?

London -- Britanskim prodavnicama uskoro bi moglo biti dozvoljeno da prodaju voće i povrće na funte i unce umesto na kilograme, piše Dejli mejl.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Peangdao
Foto: Shutterstock/Peangdao

U pitanju je plan britanske vlade o postbregzitovskom razdvajanju od birokratije EU, tvrdi britanski list.

Kako se navodi, ministri su najavili reviziju svih zakona EU koji su zadržani nakon Bregzita.

Legislativa usvojena u Briselu biće "poboljšana ili opozvana“ ako se proceni da ne koristi Britancima.

Taj zakonodavni potres uključivaće i reviziju evropskih zabrana prodaje robe u funtama i uncama, što bi moglo da postane put ka povratku većoj upotrebi imperijalnih jedinica mere.

Vladin šef za Bregzit, lord Frost, rekao je da su "vladajući propisi često osmišljavani i usvajani u Briselu bez razmatranja nacionalnih interesa Velike Britanije“ a sada "je prilika da se stvari rade drugačije“.

Vlada je u dokumentu "Mogućnosti Bregzita“ navela: "Razmotrićemo zabranu EU ma označavanje i prodaju u imperijalnim jedinicama mere i u skladu sa time doneti zakone“.

Prema trenutnom zakonu trgovci moraju da koriste metrički sistem – grame, kilograme, mililitre i litre – kada prodaju zapakovanu ili rasutu robu u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu.

Jedini proizvodi koji se mogu prodavati na imperijalnu meru su pivo i cider i to na pinte (engleska pinta je 568 mililitara ili 20 unci), mleko na pinte, i plemeniti metali na fine unce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu