Šaomi ulazi u sektor e-vozila

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je ušlo u "podmaklu razvojnu fazu".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.09.2021.

14:36

Šaomi ulazi u sektor e-vozila
Ilustracija: McLittle Stock/Shutterstock

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom Šaomi EV registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

Šaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

Ranije ovog meseca, Šaomi je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju Dipmoušen za oko 77,37 miliona dolara, kako bi "poboljšao tehnološku konkurentsku prednost" u biznisu s električnim vozilima.

Šaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema oceni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput "Tesle" i kineskog BID-a.

Akcije Šaomija su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4 odsto, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: