Prvi ugovor te vrste: Balkanska zemlja kreće u pohod na svemir

Grčka Vlada i Amazon Veb Services (AVS), podružnica Amazona, potpisali su memorandum o stvaranju regionalnog svemirskog haba.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.08.2021.

07:59

Prvi ugovor te vrste: Balkanska zemlja kreće u pohod na svemir
Ilustracija: Depositphotos, rfphoto

On će služiti kao "digitalni inkubator", podstičući istraživanje i preduzetništvo vezano za svemir.

Rad centra će uključivati dva različita programa - razvoj programa obuke i specijalizacije vazduhoplovnih stručnjaka i stvaranje, razvoj i distribuciju baza podataka sa podacima o svemiru.

Kako navodi Katimerini, vlada taj projekat vidi kao dokaz brze digitalne transformacije Grčke u poslednje dve godine.

Portal Spejsnjuz (Spacenews) ističe da je to prvi ugovor ove vrste kompanije AVS, koja proširuje svoju svemirsku prisutnost.

Trka u svemirskom naoružanju dobila novog igrača?

Prema sporazumu, AVS i grčka vlada će sarađivati na promociji svemirske ekonomije zemlje, podržavajući mere za privlačenje i obučavanje vazduhoplovnih stručnjaka.

Ovo uključuje pristup programu AVS Activate, koji nudi prostor i druge alate i resurse za pokretanje za korišćenje svoje tehnologije umrežavanja u klaud (cloud).

AVS takođe pokreće program sponzorstva za grčke stručnjake i organizacije koji žele da skladište i rade sa kvalifikovanim podacima o prostoru, kroz Registar otvorenih podataka na AVS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: