Ko su "najveći neprijatelji" ruskog lovca "Šah-mat"?

Laki taktički avion Su-57, poznat pod nazivom "Šah-mat" ima sve elemente presretača na velikim visinama.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.07.2021.

12:58

Ko su
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kako piše Forbs, njegov glavnih zadatak biće uništenje najvećih neprijatelja, a to su američki lovci F-22 Raptor i F-35 Lajtning II.

"Uzmite sve karakteristike u obzir – neupadljivost i velika visina leta i postaje jasno da su isto tako neupadljivi F-22 i F-35 koji lete na velikim visinama glavni ciljevi Šah-mata", navodi se u članku.

Takođe, autor, vojni ekspert Tom Kuper, iznosi stav da bez finansijske pomoći spolja Rusija neće biti u stanju da realizuje projekat. Podsećanja radi, ruska odbrambena korporacija Rosteh i Objedinjena korporacija za izgradnju aviona (OAK) predstavile su u utorak na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS -2021 novi laki avion pete generacije Šah-mat kompanije Suhoj, prenosi Sputnjik.

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica.

Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma. Karakteristike ruskog aviona mu omogućavaju da leti nadzvučnom brzinom i da bude neupadljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: