Upravo se sprema jedan od najneobičnijih poslovnih obračuna

U Njujorku se upravo sprema jedan od najneobičnijih i finansijski najtežih poslovnih obračuna.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 22.07.2021.

13:48

Upravo se sprema jedan od najneobičnijih poslovnih obračuna
Ilustracija: Julenochek/Shutterstock

Advokati tajkuna indijskog porekla Bavagatua Ragurama Šetija (Bavagathu Raghuram Shetty) podneli su tužbu protiv otpuštenog izvršnog direktora NMC Health-a, revizorske kuće EY i dve velike banke u kojoj tvrde da su prevarili Šetija kroz "dužničku Ponzi šemu". Zahtevaju odštetu od 8 milijardi dolara.

Teza Šetijevog advokatskog tima jeste da su revizor, banke i direktor s fiktivnim računima i knjigovodstvenim mahinacijama fiktivno naduvali prihode njegove velike zdravstvene kompanije dok su istovremeno izvlačili novac uz sticanje ličnih koristi. Advokati tvrde kako se radi o dobro koordinisanoj i pažljivo planiranoj zaveri u kojoj su glavni akteri osim EY-a bili najveći indijski kreditor Bank of Baroda i holandska Credit Europe Bank. Šeti ih optužuje za krađu više od 5 milijardi dolara iz više njegovih kompanija, prenosi Jutarnji list.

NMC Health trenutno je u proceduri bankrota jer je lane otkriveno 4 milijarde dolara dugova koji ranije nisu bili vidljivi u bilansu kompanije. To otkriće je, podsetimo, zatreslo reputaciju Londonske berze. Šetijevi advokati tvrde da su njegovi direktori lažirali njegov potpis kako bi osigurali garancije za prevarantske zajmove, te na kraju njega prikazali kao propalog biznismena.

Kolektivna tužba protiv Amazona: "Naduvavali" cene?

Bank of Baroda je pak tužena zbog toga što je prekršila fiducijarne obaveze; nije se pridržavala odredbi zakona o sprečavanju pranja novca. Procesuirali su, tvrdi se u tužbi, hiljade transakcija prema trećim stranama, a nisu podneli nijednu prijavu sumnjive transakcije američkim regulatorima. Da su se pridržavali zakonskih odredbi, tvrde Šetijevi advokati, prevara bi bila razotkrivena u začetku.

Tužba je podneta i protiv braće "Prasanth and Promoth Mangath"-a, bivših glavnih direktora NMC-a i londonske fintek kompanije Finablr, obe u Šetijevom vlasništvu. U Finablr-u su takođe pronađeni ranije nevidljivi dugovi od milijarde dolara. Šeti ih optužuje da su veštački naduvali vrednost NFC-a kroz kružne transfere sredstava između NFC-a i drugih pravnih osoba te su tako stvarali utisak kako biznis cveta, iako je propadao. Posledica je bilo vanbilansno gomilanje zajmova, pri čemu su optuženi izvlačili provizije.

Najveću ličnu korist prema tvrdnjama advokata izvukao je Abdul Raman Basadik (Abdul Rahman Basaddiq), bivši partner u EY-u, jer je primao takozvana "kickback" plaćanja braće Mangat. Drugim rečima, Šeti ne tuži revizora EY-a samo za loše obavljen posao nego i za aktivno sudelovanje u prevari.

"Zaludeli" i brojne javne ličnosti: Kontroverzna berzanska praksa se vraća na velika vrata?

Tuženi poriču krivicu. Dve banke su protiv Šetija podnela kaznenu prijavu zbog neplaćenih dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: