Predstavljen novi suhoj "šah-mat"; Putin: Budućnost avijacije dronovi, AI, robotizacija VIDEO

Dronovi, robotizovani sistemi i veštačka inteligencija su područja za budući razvoj avijacije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Svet

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Utorak, 20.07.2021.

14:48

Predstavljen novi suhoj
Foto: Epa/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

Putin je govorio povodom otvaranja Međunarodnog avio-kosmičkog salona (MAKS 2021) u mestu Žukovski kraj Moskve.

Dronovi, robotizovani sistemi i veštačka inteligencija su područja za budući razvoj avijacije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin povodom otvaranja Međunarodnog avio-kosmičkog salona (MAKS 2021) u mestu Žukovski kraj Moskve.

"MAKS gleda u budućnost. A budućnost leži u bespilotnoj letelici i robotizovanim sistemima, kao i u primeni veštačke inteligencije u vazduhoplovstvu”, izjavio je ruski predsednik, a prenosi agencija Tas.

Naveo je da ruske vlasti proaktivno rade na tome da mlade profesionalce dovedu u vazduhoplovni sektor.

Putin je naglasio da će proizvodnja bezbedne, efikasne i moderne opreme omogućiti Rusiji da ojača vodeće pozicije u vazduhoplovnom sektoru.

"Uveren sam da će moderna, efikasna i bezbedna oprema ruske proizvodnje pomoći domaćim avio-kompanijama da zadovolje rastuću potražnju za letovima i da zadrže pristojno mesto na globalnom tržištu, čime će se učvrstiti pozicija Rusije kao jednog od priznatih lidera u vazduhoplovnoj industriji”, primetio je Putin.

Novi suhoj: Zna se i kad kreću isporuke modela "šah-mat"

Na avio-salonu MAKS 2021 predstavljen je novi ruski lovac "šah-mat" (Checkmate), kojeg je proizvela kompanija Suhoj.

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma, a može da razvije brzinu od dva maha.

Na osnovu slajdova iz prezentacije zaključeno je da će avion imati stanicu sa aktivnom faziranom antenskom rešetkom, kružnim optičkim i elektronskim izviđanjem i vezom širokog opsega.

Prve isporuke novih ruskih jednomotornih lovaca "šah-mat" planirane su za pet i po godina, navodi se u prezentaciji aviona koja je predstavljena na avio-salonu MAKS-2021.

Međunarodni avijaciono-kosmički sajam MAKS-21 obeležava ove godine 15. godišnjicu postojanja. Otvoren je u utorak, a trajaće do 25. jula u Žukovskom u Podmoskovlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: