"Kriptovalute podbacile, osim za jednu grupu građana"

Čelnik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel govorio je o kriptovalutama u izlaganju pred Odborom za bankarstvo u Senatu.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 20.07.2021.

09:47

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

"Kod kriptovaluta, nije da one nisu težile da postanu platni mehanizam, ali su u tome u potpunosti podbacile osim za one ljude koji traže anonimnost, naravno, iz bilo kog razloga", rekao je Pauel, a prenosi Biznis insajder.

Govoreći u Senatu čelnik Feda naglasio je da su kriptovalute ključni izvor zabrinutosti za Fed.

Kakav pad: Za jedan dan zbrisano skoro 100 milijardi $

Regulativa u EU 2023.

Tu je posebno podvukao stejblkoine (stablecoins), "stabilne zapise", one kriptovalute koje vežu svoju vrednost prema nekom spoljnom izvoru – određenoj fiat valuti, poput dolara ili berzovno trgovanoj robi, kao što je zlato. "Ključno pitanje su stabilni zapisi", rekao je Pauel uporedivši kriptovalute vezane za američki dolar sa novčanim fondovima ili bankovnim depozitima, prenosi Poslovni dnevnik.

"Oni neverovatno brzo rastu, ali bez prikladne regulacije. Ako ćemo imati nešto što izgleda kao novčani fond ili depozit u banci zaista bi trebalo da imamo adekvatnu regulaciju. A danas je nemamo", kazao je Pauel dodavši da bi zvanična digitalna valuta SAD otklonila potrebu za kriptovalutama ili stabilnim zapisima.

Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer

Među rastućim bojaznima zbog stabilnih zapisa je i strah da bi se oni mogle upotrebiti za tržišne manipulacije i sumnjivo vezivanje za vrednost dolara.

Ni u Evropi se ne očekuje da će regulisanje kriptovaluta zaživeti pre 2023. Sa rastom popularnosti i porukama o "velikoj zaradi" sve je više upozorenja da se radi o špekulativnom ulaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: