Plutajuća solarna elektrana veličine 45 fudbalskih terena FOTO

Singapur je zvanično predstavio jednu od najvećih plutajućih solarnih elektrana na svetu, površine kao 45 fudbalskih terena.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.07.2021.

12:57

Plutajuća solarna elektrana veličine 45 fudbalskih terena FOTO
Foto: Profimedia/AFP PHOTO /SINGAPORE'S NATIONAL WATER AGENCY - PUB / HANDOUT

Ona će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode na tom ostrvu.

Ovaj projekat je deo napora tog grada-države u jugoistočnoj Aziji, s oskudnom zemljanom površinom, da učetvorostruči proizvodnju struje iz sunčeve energije do 2025. godine kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promena, izvestio je Rojters.

Solarnu fotonaponsku (PV) farmu kapaciteta 60 megavata, koja je smeštena na jednom veštačkom jezeru u zapadnom Singapuru, izgradila je podružnica u vlasništvu kompanije Sembkorp Indastri.

Procenjuje se da bi solarna farma mogla pomogne smanjenje emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što odgovara emisiji uglenika iz 7.000 automobila, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanije i singapurske nacionalne agencije za vode PUB.
Foto: Profimedia
Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 posto zbog vode koja ih hladi i jer ih ne zaklanjaju zgrade, receno je na prezentaciji projekta.

Da bi ublažili zabrinutost u vezi sa uticajem ovakvih projekata na životnu sredinu, iz PUB-a su istakli da je pre postavljanja solarnih panela izvršena analiza kako bi se obezbedilo da ne bude znatnog uticaja na vodenu floru i faunu zivotinje ili kvalitet vode.

"Solarna farma je pažljivo dizajnirana da poboljša protok vazduha i omogući prodiranje sučeve svetlosti kroz vodu da bi ona stizala do podvodnog biljnog i životinjskog sveta“, rekla je Džen Tan, regionalna šefica kompanije Sembkorp.

Solarni paneli su napravljeni da traju 25 godina, a u njihovom održavanju će kao pomoć biti korišćeni dronovi.

U Singapuru su u toku aktivnosti na ravoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: