Trka u svemirskom naoružanju dobila novog igrača?

Bundesver je formirao "svemirsku komandu" koja bi zvanično trebalo da se bavi zaštitom nemačkih satelita.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 15.07.2021.

16:00

Trka u svemirskom naoružanju dobila novog igrača?
Ilustracija: Profimedia

Neki u tome vide ulazak Nemačke u trku u svemirskom naoružanju koja navodno već traje.

Više od decenije COMSATBw-1 i COMSATBw-2 kruže svemirom, na 36.000 kilometara od Zemlje, oko Ekvatora. Dva satelita nemačke armije prate rotaciju planete i omogućavaju Bundesveru da komunicira bezbedan od prisluškivanja. Vojska ima ukupno takvih šest satelita u orbiti, prenosi Dojče vele (DW).

"Od tih satelita odlučujuće zavise obaveštajna sposobnost Bundesvera, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama", kaže ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer. Naprave u kosmosu su, kaže, "kritična infrastruktura" koja se mora obezbediti.

Zapad prodaje više oružja, Rusija i Kina manje: Ko najviše kupuje?

Sada bi taj zadatak trebalo da preuzme "svemirska komanda" Bundesvera, koju je ministarka svečano otvorila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje. Tu od prošle godine postoji "svemirsko skladište".

Za razliku od američke Space Force, nemački vojnici zaduženi za kosmos neće imati zaseban rod vojske već su podređeni avijaciji.

Iz provincije na zapadu zemlje oni bi trebalo da nadgledaju potencijalne pretnje, ali i opasan svemirski otpad, a obezbeđivaće i satelite za civilnu upotrebu. Trebalo bi da ova jedinica bude u stanju da ukloni opremu iz opasnih zona ili da je štiti elektromagnetnim talasima, rekla je ministarka. "Za Nemačku su operacije u kosmosu uvek defanzivne operacije", dodala je Kramp-Karenbauer.

Trka u naoružanju?

Za razliku od demohrišćanske političarke, neki u opoziciji vide opasnosti. "Realnije je da ovim počinje uključivanje Bundesvera u vojno korišćenje svemira", kaže Tobijas Pfliger, poslanik Levice koji se bavi odbrambenom politikom. "Bundesver želi da se uključi u nove vojne dimenzije konflikata", kaže on.

Prema viziji ovog političara, oružani sukobi više ne prete samo na kopnu, vodi, ispod vode ili u vazduhu, nego i u svemiru. "Svemirska komanda je pogrešna i opasna budalaština".

Maks Mučler, stručnjak za naoružavanje u bonskom centru BICC koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocenama. Ali kaže da "moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija". Ko ima satelite, taj je ranjiv u svemiru jer oni mogu biti uništeni, kaže Mučler za DW.

Novo geopolitičko oružje: Rusi se spremaju da preuzmu tržište važnog elementa kojeg nema puno

Ukoliko pak iz toga proizađe zaključak da je potrebno oružjem braniti svemir, brzo može doći do trke u naoružanju. "Kada se napravi iskorak i kaže da svemir mora da se naoruža, onda kreće opasna spirala", upozorava Mučler.

Rupe u propisima

Još 1985. su Sjedinjene Države raketirale svoje satelite koji im više nisu bili potrebni. Kina je 2007. demonstrirala da može da učini isto. Prema tvrdnjama američke vojne obaveštajne službe DIA, i Moskva i Peking razvijaju oružje kojim bi mogli da uništavaju satelite. I to ne samo raketama, već i laserima ili ometanjem frekvencija.

Umesto takvog pristupa vojnom korišćenju kosmosa, trebalo bi uvoditi kontrolu naoružanja, kaže Mučler. Za sada je međunarodnim ugovorima zabranjeno stacioniranje oružja za masovno uništenje u svemiru. "Ali postoje rupe u propisima, vakuum. Svi pokušaji da se nešto ispregovara su propadali. Zbog toga se ovde mora delati", kaže ovaj stručnjak.

Ni poslanik vladajućih Demohrišćana Henig Ote ne isključuje da bi druge zemlje mogle da vojno koriste svemir. A da li bi Nemačka mogla da se umeša u trku u svemirskom naoružanju? "Iz nemačke perspektive ne vidim takvu opasnost", kaže Ote za DW.

Dodaje da se Bundesver bavi samo obaveštajnim radom i zaštitom takve infrastrukture – recimo satelita COMSATBw-1 i COMSATBw-2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: