Zarasla kuća bez toaleta na Novom Zelandu prodata za 2 miliona dolara

Skoro 100 godina stara kuća bez toaleta i u poluruiniranom stanju sa zaraslom baštom u novozelandskoj prestonici Oklandu, prodata je za 2 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

13:27

Zarasla kuća bez toaleta na Novom Zelandu prodata za 2 miliona dolara
Foto: Depositphotos/viz-arch

Ni činjenica da nema toalet, da joj nedostaju zidovi i da je okolni plac potpuno zarastao, nije sprečilo da se drvena kuća u ulici Ariki, u naselju Grej Lin novozelandske prestonice Oklanda, proda na aukciji za 2,075 miliona dolara, a početna cena joj je bila 1,75 miliona.

Gradski savet za nekretnine procenio je njenu vrednost na 1,65 miliona dolara, kao i da će za renoviranje morati da bude uloženo oko 200.000 dolara, prenosi RTS.

Agencija "Barfut i Tompson" reklamirali su kuću kao „čisto platno“ sa velikim potencijalom, kojem je hitno potrebna pažnja.

Posed je u gradskom katastru zaveden kao zona za jednu kuću, što znači da se na njemu ne mogu graditi nikakvi veći stambeni objekti.

Ta činjenica je u velikoj meri uticala na vrednost jer su takvi posedi veoma traženi.

Tržište nekretnina na Novom Zelendu je prosto ekplodiralo poslednjih godina. Prosečna cena kuće u toj pacifičkoj državi je 943.000 dolara, što je porast cene za neverovatnih 22 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun.

Situacija je još gora kada se uzme u obzir tržište nekretnina u Oklandu, gde je prosečna cena kuće 1,5 miliona dolara. U naselju Grej Lin, ta brojka je 1,6 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: