Jedan potez Kine je bio dovoljan, akcije se strmoglavile

Akcije kineske kompanije Didi Global strmoglavile su se juče za čak 25 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.07.2021.

13:05

Jedan potez Kine je bio dovoljan, akcije se strmoglavile
Ilustracija: ST House Studio/Shutterstock

Do toga je došlo uoči prve sesije otkako su kineski regulatori naredili da se aplikacije te kompanije ukloni iz app prodavnica na mobilnim uređanjima.

Pad Didija je usledio samo nekoliko dana nakon njenog 4,4 milijarde dolara vrednog listiranja na Njujorškoj berzi, izveštava Rojters.

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) je u nedelju naložila uklanjanje aplikacije ove kompanije za deljenje vožnje iz app prodavnica na smartfonima u Kini, nakon zvanične istrage o Didijevom upravljanju podacima kupaca.

"Zaludeli" i brojne javne ličnosti: Kontroverzna berzanska praksa se vraća na velika vrata?

Američka berza je prekjuče bila zatvorena zbog proslave državnog praznika 4. jula, a juče pre otvaranja trgovanja Didijeve akcije su u pretprodaji trgovane po ceni od 11,59 dolara, za 25 procenata nižoj u odnosu na nivo od 16,65 dolara na berzanskom debiju 30. juna.

Kompanija je tako za samo par sati izgubila skoro 19 milijardi dolara tržišne vrednosti. Njena vrednost je u petak bila procenjena na 75 milijardi dolara.

Vol Strit Žurnal objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da su kineski regulatorni organi upozorili kompanija da odloži inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Njujorškoj berzi i da sprovede istragu o bezbednost njene internet mreže.

Iz Didija su saopštili da će zabrana aplikacije negativno uticati na prihod kompanije u Kini, ali da ostaju na raspolaganju postojećim korisnicima. Takođe su naveli, u izjavi za Rojters, da nisu znali za istragu pre IPO-a.

Da li je Vol strit upravo dobio berzansku senzaciju godine?

Akcije Didija su na IPO-u na Vol Stritu prodate po ceni od 14 dolara po komadu, čime je postala druga najvrednija listirana kineska kompanije u Sjedinjenim Državama, iza Alibabe koji je 2014. godine prikupio na IPO-u u Njujorku 25 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: