Majkrosoft ušao u klub najelitnijih

Kompanija Majkrosoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrednost prelazi dva biliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RITCHIE B.
EPA-EFE/RITCHIE B.

Pročitajte još:

Majkrosoft dobio ugovor s Pentagonom vredan 22 milijarde dolara

Majkrosoft sprema najveće preuzimanje u istoriji i stavlja na test Bajdenovu administraciju

Ovaj tehnološki gigant je, posle Epla, tek druga američka kompanija na berzi, i koja je dostigla tu vrednost, izveštava CNN.

Saudijski naftaš Aramko, koji je debitovao na berzi 2019. godine, takođe je ranije premašio ovu granicu, ali je juče njegova tržišna kapitalizacija iznosila 1,88 biliona dolara.

Majkrosoft je dostigao tržišnu vrednost od preko 2,0 biliona dolara tokom jučerašnjeg trgovanja na Vol stritu, a trgovački dan je zaključio sa iznosom od samo 300 miliona dilara izpod tog nivoa.

Cena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolara. Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 2,0 biliona dolara ostvarila posle više od dve godine nakon što je njena tržišna vrednost prvi put prešla granicu od bilion dolara.

Ovakvom usponu je doprineo i kovid 19, jer su ljudi toksom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući se na kompjuterima, što je podiglo tražnju za Majkrosoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku.

Akcije Majkrosofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mere ograničenja počele da stupaju na snagu u Sjedinjenim Državama, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu