Kakve će biti posledice Ronaldovog postupka? Prokomentarisao ga i Tom Brejdi

Voda ili Koka-Kola, pitanje je na koje će najbolji odgovor dati potrošači.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: EPA EFE/UEFA HANDOUT
Foto: EPA EFE/UEFA HANDOUT

Ipak, naizgled bezazlen snimak s konferencije za novinare, na kojoj Kristijano Ronaldo, jedan od najuspešnijih fudbalera u istoriji, uklanja ispred sebe dve flašice Koka-Kole i na njihovo mesto stavlja flašicu sa vodom uz samo jednu reč - aqua (voda), opravdano za sobom povlači pitanje o snazi ili krhkosti nekog brenda, makar on bio i svetski.

Ronaldovim postupkom, Koka-Koli je preko noći pala vrednost akcija za više od četiri milijarde dolara.

I dok neki slede primer portugalskog fudbalera, s druge strane nižu se i viralni hitovi Koka-Koli u korist.

I kapiten hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Modrić ovih je dana u lokalnoj kampanji Koka-Kole, a iz UEFA-e podsećaju da su sponzori poput Koka-Kole ključni za realizaciju fudbalskih turnira.

Svejedno, brojni finansijski analitičari procenjuju da trenutni pad vrednosti akcija pomenute multinacionalne kompanije neće ostaviti trajnije posledice na njeno poslovanje.

A Ronaldov čin nije ni prvi ni poslendji u kom je poznata osoba bila uzrok naglog rasta ili pada nekog brenda.

Komunikacioni stručnjak Petar Tanta za Večernji list kaže da Ronaldov potez ne može narušiti poslovanje Koka-Kole.

"Koka-Kola je izmislila moderan marketing i toliko je jak brend da će se brzo oporaviti i iz toga naučiti neke stvari i poboljšati se, dodatno donirati za društveno odgovorne projekte kako bi poboljšala imidž... S druge strane, Ronaldo, koji je sam za sebe brend, bojkotom Koka-Kole podstakao je priče o svojoj zdravoj ishrani, što će se odraziti na kompletnu industriju zašećerenih sokova, ne samo na Koka-Kolu, koja je usputna žrtva", kaže Tanta.

Osvrćući se na kampanju Modrića i Koka-Kole, kaže da hrvatski fudbaleri verovatno ne gledaju previše na to, već koliki im je budžet.

"I Ronaldo je u ranoj fazi sarađivao sa Koka-Kolom, a sada su mu se promenile navike. Njegov potez možda nije bio toliko loš, ali na tako velikim takmičenjima ipak bi trebalo ispoštovati sponzore", napomenuo je.

Svako bira svoje piće

I PR stručnjak Maja Mehulić saglasna je da potez Ronalda, koji ima talenta za biznis (ima svoj brend odeće, obuće, mirisa CR7, hotel...), i te kako ima smisla.

"Poznat je po strogoj disciplini, izuzetnoj radnoj etici i zdravoj ishrani, što je uticalo na njegovu karijeru. Još jedan sportski velikan, igrač američkog fudbala Tom brejdi, takođe poznat po svojim rezultatima i formi kojom parira i mnogo mlađim igračima, javno je podržao Ronaldov potez na Tviteru nedvosmislenim statusom: 'Gotovo kao da veterani znaju šta rade...'", objašnjava ona.

Ali kako lični brend i imidž vrede onoliko koliko je snažan kredibilitet pojedinca, za očekivati je da ovaj potez neće znatnije štetiti Ronaldu (a ni Koka-Koli).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu