Amazon uništava televizore i laptopove VIDEO

Kompanija Amazon svake godine uništi veliku količinu neprodate robe koja uključuje pametne TV uređaje i laptopove, otkriveno je u istrazi.

Izvor: Klix
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Snimak koji je isplivao prikazuje veliku količinu otpada iz samo jednog od 24 distribuciona centra u Velikoj Britaniji. Proizvodi su uglavnom nekorišćeni i sortirani u kutije s oznakom "destroy" (uništi), a radi se o dronovima, fenovima, slušalicama, knjigama i slično.

Pomenuti snimak je ustupio jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman, a koji tvrdi da radnici nedeljno unište oko 130.000 komada različite robe.

Konačno: BiH dočekala Amazon

"Nema razloga za uništavanja. Usisivači, laptopovi, tableti, zapakovane maske... Oko 50 posto robe nije otvoreno, dok druga polovina predstavlja vraćenu robu u dobrom stanju. Zaposleni su postali ravnodušni prema onome što se od njih traži da učine", kazao je anonimni izvor, prenosi Kliks.

Istragom je ustanovljeno da stotine hiljada neprodatih ili vraćenih proizvoda svake nedelje završi u "zoni za uništavanje".

U jednoj nedelji je u skladištu Dunfermline označeno 123.000 predmeta za uništavanje, a u istom periodu samo 28.000 predmeta za donacije.

Kao razlog za uništavanje je Amazonov model poslovanja. Mnogi prodavači širom sveta drže svoje proizvode u Amazonovim skladištima, ali što duže stoje, to su veći troškovi. Na kraju bude jeftinije da se unište.

Kolektivna tužba protiv Amazona: "Naduvavali" cene?

Ono što Amazon radi nije ilegalno, a vlada dobija pozive da interveniše zakonom.

Iz organizacije Greenpeace navode da se radi o nepotrebnom otpadu te da je ovakav način uklanjanja robe šokantan.

Amazon je odgovorio te poručio da radi na svom cilju, a to je da u budućnosti ne bude uništavanja robe, te da su prioritet preprodaja, doniranje i reciklaža neprodatih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu