Najpoznatija kineska "žestina" dostigla skoro 1,4 milion $ na aukciji

Retko pakovanje žestokog kineskog nacionalnog pića prodato je za preko milion dolara, što je više od pet puta premašilo očekivanu cenu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

12:59

Najpoznatija kineska
Foto: Profimedia

Sotbi je u petak objavio da je prodao sanduk omiljene "žestine" Kweichow Moutai, za iznenađujućih milion evra u Londonu.

To je najviša ikad plaćena cena za pakovanje nacionalnog kineskog pića zvanog "maotai".

CNN biznis navodi da je najviša ponuda bila jednog kolekcionara iz Azije, iako njegov identitet nije obelodanjen.

U pakovanju su 24 boce maotaija iz 1974. godine prodate pod brendom "Sun Flower“ koji je privremeno zamenio perjanicu kompanije „Flying Fairy“ na izvoznom logou tokom kineske kulturne revolucije, prema tvrdnjama Sotbija. Aukcijska kuća navodi da je ta linija uvedena 1969, sa relativno ograničenom proizvodnjom tokom 1974, što ga je "učinilo veoma traženim“.

Bez obzira na to, reakcija tržišta ipak je sve iznenadila.

Prema Sotbiju, 14 ponuđača doteralo je cenu do milion evra, dok je bilo očekivano da se proda za 200 do 450 hiljada evra. To je bio prvi maotai koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu našao na nekoj Sotbijevoj aukciji.

Kompanija Kweichow Moutai je delom u vlasništvu države a delom se njenim akcijama trguje, a to je najvrednija netehnološka kineska firma – vrednija čak i od najvećih banaka te zemlje. Čak i tokom pandemije akcije su joj skočile 70 odsto na bezi u Šangaju, dok je ove godine u plusu oko četiri procenta.

Kakvo je piće

Ovo alkoholno piće postalo je gotovo neophodno na službenim banketima u Pekingu i na prezentacijama u inostranstvu. To je kinesko "nacionalno piće" i "diplomatsko piće". Otkada se u Kini pojavio na otvorenom tržištu i obično se koristi u posebno svečanim prilikama i u svakodnevnom životu: praznicima, za vrijeme venčanja itd. Međutim, s obzirom na činjenicu da potražnja znatno premašuje ponudu, cena maotaija i dalje je vrlo visoka.

Maotai je napravljen od visokokvalitetnog gaolianga - raznog kineskog sirka - kao glavnog sastojka. Kiselo testo se pravi od pšenice, a voda se uzima iz lokalnih izvora. Proces pripreme pića je takođe jedinstven. Prolazi kroz osam faza destilacije, naizmjenično s fermentacijom, od kojih svaka traje najmanje mjesec dana. Dodatni starter se dodaje u svakoj novoj fazi. Čitav postupak traje više od osam meseci. Nakon toga, votka odležava najmanje tri godine i tek nakon toga pušta se u prodaju.

Maotai je kristalno čist. Iako je prilično jak, ne peče sluznicu i grlo, ne udara u glavu niti uznemirava želudac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: