Ikea i Rokfeler udružuju snage

Vesti o zanimljivoj saradnji danas stižu iz sveta.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Epa, DAVID CHANG
Foto: Epa, DAVID CHANG

Dobrotvorna fondacija najvećeg svetskog trgovca nameštajem Ikee i američka fondacija Rokfeler objavile su u ponedeljak da ove godine planiraju da pokrenu milijardu dolara vredan fond koji će ulagati u programe u vezi sa obnovljivom energijom u zemljama u razvoju.

Cilj fonda je finansiranje programa za smanjenje milijardu tona emisija stakleničkih gasova, kao i osnaživanje milijardu ljudi distribuiranjem obnovljive energije, navele su fondacije u zajedničkom saopštenju.

Ikea počela gradnju novog šoping parka: Otvaranje 2022, a evo kako će izgledati FOTO

Svaka fondacija osiguraće 500 miliona dolara rizičnog kapitala, izvestio je Fajnenšel tajms, a prenosi Poslovni dnevnik. Nadaju se da će ove godine privući dodatna sredstva vredna 10 milijardi dolara iz međunarodnih agencija za razvoj, pre nego što svoj fond otvore institucionalnim ulagačima u nastojanju da prošire ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

"Ovo može biti komercijalno isplativo. Milijardom dolara se prihvata rizik unapred i to može aktivirati na desetine milijardi dolara. Ovde se ne kockamo. Videli smo kako funkcioniše u Indiji. Znamo šta je potrebno da bismo postali uspešni", rekao je predsednik Rokfelerove fondacije Radživ Šah.

Špijunirali i zaposlene i kupce, sledi paprena kazna

Fondacije su već potpisale sporazume sa Internešnal fajnens korpom (International Finance Corp), finansijskom podružnicom Svetske banke, i američkim Internešnal divelopment fajnens korpom (International Development Finance Corp), navodi se u saopštenju.

Ikea želi biti klimatski pozitivna do 2030, a većinski vlasnik Ikea trgovina, Ingka grup, u aprilu je saopštila da je za ulaganja u projekte zelene energije namenila četiri milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu