Čovek koji je predvideo slom tržišta nekretnina: Dolazi "majka svih krahova"

Majkl Bari predviđa da će "mim akcije" i tržište kriptovaluta propasti.

Svet

Izvor: B92, Klix

Nedelja, 20.06.2021.

10:37

Čovek koji je predvideo slom tržišta nekretnina: Dolazi
Foto: Depositphotos, Thomaspajot

Mim akcije su akcije koje su postale "viralne" na internetu, privlačeći tako pažnju malih investitora, piše "The Balance". Dobar primer za ovaj termin jesu akcije Gejmstopa, koje su pre izvesnog vremena doživele ogroman rast, upravo zahvaljujući internetu.

Upravnik hedž fonda koji je proslavljen u poznatom filmu "The Big Short" i koji je svojim investitorima doneo veliku zaradu tako što je predvideo krah tržišta nekretnina 2008. godine, sada najavljuje da dolazi "majka svih krahova".

"Kriptovalute su alternativa za bakar, ne za zlato"

Bari je ukazao na glavni problem za kriptovalute - tzv. "levridž" (leverage: prev. - poluga; investiciona strategija korišćenja pozajmljenog novca, preciznije - korišćenje raznih finansijskih instrumenata ili pozajmljenog kapitala, kako bi se povećala potencijalna dobit od investicije; može označavati i iznos duga koji preduzeće koristi za finansiranje imovine).

Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim deonice i kriptovalute "prijavljuju se za razorne gubitke", prenosi Klix. Bari je dodao da je strah ljudi od propuštanja pokrenuo cene imovine na neodrživ nivo.

Šef firme "Sajon aset menadžment" (Scion Asset Managementa) takođe je alarmirao kriptofanove koji su se nepromišljeno zaduživali da bi kupili svoje omiljene novčiće.

"Uništavaš milione života, očekuj nas": Anonimusi razotkrili i upozorili Ilona Maska VIDEO

"Problem sa kriptom, kao i u većini stvari, je levridž. Ako ne znate koliki je on u kriptu, ne znate ništa o kriptu", tvitovao je, prenosi Biznis insajder.

Šef "Sajona" privukao je brojne fanove otkako je svojevremeno predvideo krah na tržištu nekretnina, koji je ubrzao globalnu finansijsku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: