Mask nakon što je objavljeno da ne plaća porez: "Prodajem svoju poslednju kuću"

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask reagovao je na vest o plaćanju poreza.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 15.06.2021.

10:55

Mask nakon što je objavljeno da ne plaća porez:
Foto: Naresh777/Shutterstock

Naime, nakon što je ProPublica objavila podatke Internal Revenue Service-a (američka porezna uprava), prema kojima neki od najbogatijih Amerikanaca godinama plaćaju male ili nikakve poreze na svoje prihode, Mask je objavio tvit u kojem najavljuje prodaju poslednje velike kuće koju poseduje.

"Odlučio sam da prodam preostalu kuću. Mora otići velikoj porodici koja će živeti u njoj. To je posebno mesto", objavio je Mask koji inače tu kuću u San Francisko Beju iznajmljuje za različite događaje, prenosi Jutarnji list.

Pre više od godinu dana Mask je otkrio planove prodaje svojih kuća i stanova, kao i većeg dela privatne imovine, nakon javnih kritika njegovog bogatstva. U samo nekoliko dana objavio je prodaju dve velike nekretnine u Kaliforniji. No, to ne menja činjenicu kako Mask prema objavi ProPublica nije platio federalne poreze u 2018. godini, dok je platio manje od 70.000 dolara u 2015. i 2017. godini, što je neverovatan podatak s obzirom na to koliki je obim njegovog bogatstva.

Dokumenti koje je objavila ProPublica otkrili su kako među milijarderima minimalne poreze plaćaju takođe ekstremno bogati vlasnik Amazona Džef Bezos, te jedan od najuspešnijih investitora svih vremena Voren Bafet.

Zbog objave poreznih podataka više milijardera, američka porezna uprava (IRS) obratila se FBI-ju.

U još jednom tvitu nakon objave poreznih davanja, Mask je napisao kako će plaćati poreze u Kaliforniji proporcionalno boravku u toj američkoj državi. Prošle godine preselio se u Teksas gde od svoje kompanije SpaceX iznajmljuje kuću od 50.000 dolara.

Ilon Mask povlači dva velika poteza

ProPublica izveštaj pokazao je kako milijarderi koriste legalne strategije evazije poreza; drže imovinu, pozajmljuju novac kako bi anulirali prihode, te prebacuju imovinu na članove porodice nakon smrti, dok cena njihove imovine snažno raste. Na taj način najbogatiji zapravo samostalno donose odluke o tome koliko poreza žele platiti.

Porezni sistem Amerike u osnovi traži progresivno oporezivanje bogatijih (imućniji plaćaju više), ali u stvarnosti je sasvim zakonito da jedan Džef Bezos u 2007. i 2011. godini uopšte ne plati porez na svoje prihode, baš kao što je otkriveno i za Džordža Soroša, Donalda Trampa, Ilona Maska, Majkla Blumberga...

Portparolka Džordža Soroša poručila je kako je Soroš između 2016. i 2018. gubio novac na svojim investicijama, te stoga u tim godinama nije plaćao federalne poreze na prihode. Tramp je priču o neplaćanju poreza okarakterisao kao "lažnu vest".

Kada će "običan mali čovek" moći da pobedi masne profite Maska, Bezosa i Soroša?

Priča je proizvela snažan pritisak na američkog predsednika Džoa Bajdena u vezi s tim kako primeniti njegov "Made in America Tax Plan". Očekuje se da će američka porezna uprava tražiti od banaka dodatne podatke o agregiranim sredstvima na bankovnim računima i povlačenju depozita.

Dugogodišnji kritičar američkog poreznog sistema Dejdiv Kej Džonson proglasio je priču ProPublica-e najvažnijom u njegovoj 55-godišnjoj karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: