Špijunirali i zaposlene i kupce, sledi paprena kazna

Francuski sud naložio je Ikei da plati kaznu od milion evra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, blinow61
Foto: Depositphotos, blinow61

Razlog tome je špijuniranje francuskog osoblja, pa je tako najveća svetska maloprodaja nameštaja proglašena krivom za nepravilno prikupljanje i čuvanje podataka o svojim zaposlenima.

Francuska podružnica švedske kompanije optužena je da je nekoliko godina "njuškala" nad radnicima i kršila njihovu privatnost pregledajući evidenciju njihovih bankovnih računa i ponekad koristeći lažne zaposlene za pisanje izveštaja o osoblju.

Potencijalno opasni: Ikea poziva kupce da ne koriste ove proizvode

Tužioci su tražili kaznu od dva miliona evra protiv firme koja je u vlasništvu Ingka grupe, prenosi Rojters.

Kompanija je saopštila da preispituje sudsku odluku da bi utvrdila da li su potrebne bilo kakve dalje mere, nakon što je preduzela korake za ukidanje taktike nadzora.

"Ikea Retail France oštro je osudila takvu praksu, izvinila se i sprovela veliki akcioni plan kako bi se sprečilo da se to ponovi", navedeno je iz maloprodajnog giganta.

Bivši izvršni direktor francuskog ogranka kompanije, Žan-Lui Baijo takođe je proglašen krivim u slučaju i izrečena mu je dvogodišnja uslovna zatvorska kazna. Sudije su ga kaznile sa 50.000 evra zbog čuvanja ličnih podataka.

Šta se to gradi pored robne kuće Ikea? Niču novi maloprodajni park i mnoštvo objekata FOTO

Optužbe se odnose na period 2009–2012, iako su tužioci rekli da je špijunska taktika započela početkom dvehiljaditih. Nekoliko menadžera prodavnica i zaposlenih u ljudskim resursima, kao i privatni istražitelji i policajci bili su među onima koji se suočavaju sa optužbama.

Ikea je takođe optužena za špijuniranje nekih kupaca u tom slučaju. Otpustila je nekoliko menadžera i preispitala svoju unutrašnju politiku nakon što su navodi izašli na videlo 2012. godine, podseća Rojters.

Grupa je optužena da je pretraživala podatke zaposlenih kako bi proverila njihove finansije i lični život. Prepoznala je neke od ovih taktika, iako je porekla uspostavljanje široko rasprostranjenog špijunskog sistema, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu