Filips povlači proizvode, mogu biti toksični i izazvati rak

Holandski proizvođač medicinske opreme Filips povlači deo aparata za disanje i respiratora.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.06.2021.

11:42

Filips povlači proizvode, mogu biti toksični i izazvati rak
Foto: EPA, SANDER KONING

Do te odluke je došlo zbog dela pene ugrađene u njih koja bi mogla da se razgradi i postane toksična, potencijalno uzrokujući kancer, saopšteno je danas iz kompanije.

Pena koja se koristi da priguši zvuk mašina može zbog razgradnje da se pretvara u male čestice koje se udišu, nadražujući disajne puteve, navela je grupa u saopštenju o opozivu navedene opreme, prenosi Rojters.

Povukli proizvod sa našeg tržišta, postoji rizik od - požara

Gasovi koji se oslobađaju iz pene prilikom razgradnje mogu takođe biti toksični ili izazvati rizik od raka.

Izvršni direktor Filipsa, Frans van Huten, rekao je da će biti povučeno između tri i četiri miliona respiratora i aparata za sprečavanje apneje, odnosno disajne opstrukcije tokom spavanja.

Potencijalno opasni: Ikea poziva kupce da ne koriste ove proizvode

Holandska kompanija je izdvojila još 250 miliona evra (303 miliona dolara) za rešavanje ovog pitanja nakon što je identičan iznos rezervisala u prvom kvartalu, prema finansijskom izveštaju objavljenom u aprilu, čime su ukupni troškovi vezani za ovaj problem dostigli od početka godine do danas 500 miliona evra.

Akcije ove poslovne grupacije su pale za 4,2 procenta na 44,43 evra na jutrošnjem trgovanju na berzi u Amsterdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: