Aramko prodaje islamske obveznice denominovane u dolarima

Naftni gigant Saudi Aramk počeo je prodaju svoje prve islamske obveznice (sukuk) denominovane u dolarima.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.06.2021.

17:11

Aramko prodaje islamske obveznice denominovane u dolarima
Foto: Epa/ALI HAIDER

Najveća svetska energetska kompanija na taj korak se odlučila kako bi prikupila novac za isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara.

Prema izveštaju saudijske novinske agencije, prodaja sukuka ili islamskih obveznica će, u skladu šerijatom, biti završena 17. juna, prenosi Raša tudej.

Agencija nije precizirala koliko novca Aramko želi da prikupiti.

Kompanija nudi sukuk s rokom dospeća od tri, pet i 10 godina, rekli su neimenovani izvori upućeni u problematiku njujorškoj agenciji "Blumberg".

Prodaja dolarskih sukuka dolazi nakon dve prethodne emisije običnih obveznica, od kojih je prva, vredna 12 milijardi dolara, bila organizovana 2019. godine, a deuga od 8,0 milijardi dolara u novembru prošle godine.

Aramko, najveća svetska energetska kompanija, obavezala se da će isplatiti dividendu u nastojanju generiše interesovanje investitora za svoj berzanski debi na saudijskoj berzi u decembru 2019.

Međutim, kompanija je morala da smanji potrošnju, broj zaposlenih i da proda sporednu imovinu pošto su pandemija kovid-19 i prošlogodišnje mere zatvaranja ekonomija širom sveta pokosile tražnju za naftom, koja je glavni izvor prihoda ove kraljevine.

Prihodi od nafte kompanije Aramko čine oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Saudijske Arabije, a nedavni rast cena sirove nafte mogao bi da podigne taj udeo još više, kažu analitičari "Blumberg Intelidžensa".

Planovi kraljevine da smanji zavisnost od Aramka biće na iskušenju zbog velikog fiskalnog deficita, dodali su oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: