Ko je kupac srpskog gejmerskog ponosa

Da IT industrija ima svetlu budućnost u Srbiji pokazala je i najnovija akcizicija velike američke kompanije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2021.

14:40

Ko je kupac srpskog gejmerskog ponosa
Foto: Depositphotos/Gorodenkoff

Da podsetimo, američki "Tejk tu" (Take-Two Interactive Software) kupio je srpski Nordeus za neverovatnih 378 miliona dolara, što je najveća akvizicija u istoriji te kompanije.

Nordeus nije prvi izdavač video-igara kojeg je "Tejk-tu" kupio.

U portfoliju ove kompanije su već američki izdavači "Rokstar gejms" (Rockstar Games) i 2K, igračima najpoznatiji po igrama Grand Theft Auto, Max Payne, L.A. Noire, BioShock, Borderlands i NBA 2K.

Osim pomenutih izdavača, poseduje i 50 odsto udela e-sports organizaciji NBA 2K League. Akvizicijom developera kao što su Socialpoint, Playdots i Nordeus "Tejk-tu" želi da se pozicionira na tržištu igara za mobilne uređaje.

Takođe, nezavisno od toga, "Tejk-tu" poseduje i brend Private Division, osmišljen da pomogne objavljivanju i prodaji igara nezavisnih izdavača srednje veličine, poput Squad's Kerbal Space programa.

Kompaniju čije je sedište u Njujorku osnovao je Rajan Brant 1993. godine. Poslovanjem u Evropi upravlja se iz regionalnog centra u Vindzoru u Engleskoj, dok je sedište za Aziju locirano u Singapuru.

Od 2016, oko polovina prihoda kompanije potiče od distibucije digitalnog sadržaja, bilo od prodaje igara preko personalnih računara ili konzola, ili putem drugih načina prihodovanja od svojih digitalnih naslova.

Od marta 2018, "Tejk-tu" je treća po veličini gejming kompanija u Americi i Evropi čijim se akcijama javno trguje, sa procenjenom tržišnom kapitalizacijom od preko 13 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: