EU kreira digitalni novčanik za ceo blok

Brisel -- Evropska unija treba da objavi danas planove za uvođenje digitalnog novčanika širom 27-članog bloka, piše "Fajnenšel tajms" (FT).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/MK photograp55
Foto: Shutterstock/MK photograp55

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti bezbedan pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene onlajn identifikacije, navodi se u članku britanskog dnevnog lista, a prenosi Rojters.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na veb sajtove lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, dodaje FT pozivajući se na ljude koji su direktno uključeni u ove planove.

Pored ostalih metoda, aplikaciji će širom EU moći da se pristupi putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, a služiće i kao sef u kojem korisnici mogu da čuvaju lična službena dokumenta poput vozačke dozvole i drugo.

Zvaničnici EU sprovešće strukturno razdvajanje kako bi sprečili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti, kao što je marketing novih proizvoda.

Brisel na ovom projektu aktivno učestvuje u pregovorima sa državama članicama radi davanja smernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpuno operativan za otprilike godinu dana, piše "Fajnenšel tajms".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu