Projekat od dve milijarde evra: Kabl dug 623 kilometra spojio dve evropske zemlje

Nemačka i Norveška su danas pustile u rad novi podmorski kabl koji direktno povezuje električne mreže dveju zemalja.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.05.2021.

15:15

Projekat od dve milijarde evra: Kabl dug 623 kilometra spojio dve evropske zemlje
Ilustracija: Shutterstock/Laiotz

Taj čin je ocenjen kao ključni korak u evropskim naporima za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Projekat vredan dve milijarde evra (2,4 milijarde dolara), nazvan Nordlink, omogućiće Nemačkoj da viškove električne energije iz svojih vetroparkova izvozi u Norvešku, gde se može skladištiti u ogromnim rezervoarima koje poseduje hidroenergetski sistem ove nordijske zemlje, izveštava agencija AP.

Dve evropske zemlje povezane kao ogromna baterija

U periodima kada nema vetra, a time ni proizvodnje, električna energija se može puštati u nemačku mrežu iz norveških rezervoara kako bi se zadovoljila nemačka tražnja.

"Ovim postavljamo putokaz za savremeno snabdevanje Evrope energijom", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na virtuelnoj ceremoniji zvaničnog priključenja kabla na energetsku mrežu.

"Projekat superlativa": Dalekovodi na sve strane, struja za 3,6 miliona domaćinstava

Kabl dug 623 kilometra prolazi od severne nemačke države Šlezvig-Holštajn ispod Severnog mora do mesta Tonstad na jugu Norveške. Operateri kažu da može da transportuje dovoljno električne energije za snabdevanje 3,6 miliona domaćinstava odjednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: