Slučaj "Ever given" - odbačena žalba

Egipatski sud odbacio je žalbu i zahtev japanskih vlasnika teretnog broda "Ever Given" koji je u martu blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu punih šest dana.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2021.

16:37

Slučaj
Foto: Epa, STRINGER

Japanski vlasnici su tražili da se brod više ne zadržava od strane egipatskih vlasti, potrdio je advokatski tim japanskog vlasnika Šia Kisena.

"Ever Given" je jedan od najvećih teretnih prekookeanskih brodova, koji je zbog snažnih bočnih udara vetra tokom prolaska kroz Suecki kanal 23. marta preprečio plovni put u kanalu, zaustavio saobraćaj i tako blokirao globalnu trgovinsku rutu, podseća Rojters.

Žalba koju su uložili vlasnici teretnog broda priključena je predmetu u ekonomskom apelacionom sudu u Ismailiji u kojem uprava Sueckog kanala potražuje 916 miliona dolara od vlasnika broda kao kompenzaciju za blokadu i kao uslov za njegovo oslobađanje.

Sud je danas vratio predmet nižoj sudskoj instanci koja bi trebalo da održi raspravu 29. maja, potvrdio je advokat japanske kompanije i ukazao da bi žalba bilo koje strane na novu odluku nižeg suda mogla značajno da produži ceo slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: