Iran predstavio borbeni dron, nazvao ga "Gaza" FOTO

Iran je danas predstavio dron domaće proizvodnje, za koji tvrdi da ima domet 2.000 kilometara, i nazvao ga je "Gaza" u čast borbe Palestinaca protiv Izraela.

Svet

Izvor: Al Džazira

Petak, 21.05.2021.

19:32

Iran predstavio borbeni dron, nazvao ga
Foto: Epa/SEPAHNEWS HANDOUT

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da novi dron može da leti 35 sati i nosi 13 bombi i 500 kilograma elektronske opreme, prenosi Al Džazira.

Iran ima širok program projektila i dronova, a takvo oružje smatra se važnom snagom u odvraćanju i uzvraćanju Sjedinjenim Državama i ostalim protivnicima u slučaju rata, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Zapad vidi iranske projektile kao konvencionalnu vojnu prijetnju regionalnoj stabilnosti i mogući mehanizam isporuke nuklearnog oružja ako ga Iran razvije.

Iran poriče pokušaje razvoja nuklearnog oružja.

Revolucionarna garda saopštila je da novi dron može da leti 35 sati i nosi 13 bombi i 500 kilograma elektronske opreme, izvestila je državna novinska agencija IRNA.

Zapovednik Revolucionarne garde, general Hosein Salami, rekao je da je novi dron nazvan "Gaza” u čast "onima koji se u toj zemlji danas suprotstavljaju invaziji i agresiji cionističkog Izraela”, navodi se na internetskoj stranici Garde.

Iako su vođe palestinskih skupina u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, često pozdravljali iransku finansijsku i vojnu podršku, zvanični Teheran obično nije javno govorio o snabdevanju oružjem, piše Al Džazira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: