Objavljena suma: Bajden platio porez

Predsednik SAD Džozef Bajden je, u skladu s tradicijom američkih predsednika, objavio podatke o plaćenom porezu, saopštila je Bela kuća.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

09:43

Objavljena suma: Bajden platio porez
Foto: YASAMIN JAFARI TEHRANI/Shutterstock

Na osnovu poreske prijave vidi se da su predsednik Bajden i njegova supruga prošle godine zaradili 607.336 dolara i da su na tu zaradu platili porez od 157.414 dolara, navodi se u izveštaju BBC-ja i dodaje da je prethodne, 2019. godine, Bajden zaradio 985.223 dolara.

Donald Tramp je prvi američki predsednik još od afere Votergejt koji je odbio da obelodani podatke o svojim prihodima i porezu, navodeći da ga u tome sprečava istraga koju o njemu vodi uprava prihoda SAD.

Kako je B92.net već pisao, na početku svoje predsedničke kampanje prošle godine Bajden je objavio informacije o svom finansijskom statusu, koje uključuju i poreske izveštaje kako na državnom, tako i na federalnom nivou i to za 2016, 2017. i 2018. godinu. Prema tim podacima, Forbs je procenio da je Bajden "težak" devet miliona dolara.

Najveći deo bogatstva Bajdenovih nalazi se u nekretninama, ali takođe imaju i portfolio investicija. Kako navodi Forbs, dve kuće porodice Bajden u Delaveru zajedno vrede četiri miliona dolara. Forbs piše i da porodica ima i gotovinu i investicije u vrednosti od još oko četiri miliona dolara, kao i federalnu penziju od milion dolara.

Bajdenova predsednička plata iznosi 400.000 dolara godišnje. Sjedinjene Države takođe daju svom vrhovnom komandantu naknadu za troškove u iznosu od 50.000 američkih dolara "da bi pomogle u podmirivanju troškova koji su rezultat obavljanja njegovih službenih dužnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: