Najveća evropska sila u škripcu

Građevinska industrija Nemačke suočena je sa ozbiljnim problemima u snabdevanju materijalom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Steve_Allen
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Lista nemačkih plata: Koliko zarađuje pekar, koliko inženjer i šta se krije iza visokih iznosa?

Nemci iznenadili

I dalje ne možemo da dokažemo da ne dobijamo istu robu kao Nemci

"Ovakva uska grla u lancu snabdevanja nismo imali od 1991. To je očigledno izazvalo usporavanje građevinske aktivnosti u aprilu, barem privremeno", kaže Feliks Lajs, stručnjak za istraživanje u IFO institutu.

Prema saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu, 23,9 odsto kompanija izvestilo je u aprilu da ima problema sa blagovremenim nabavkama građevinskog materijala. U martu se s tim problemom suočavalo 5,6 odsto građevinara.

Nestašica materijala u niskogradnji se znatno pogoršala u aprilu, pogađajući 11,5 odsto kompanija naspram 2,9 odsto u martu.

"Ono što čujemo iz ove industrije jeste da vlada nestašica na mnogim mestima. Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je, na primer, slučaj s građevinskim čelikom, drvnom građom i sintetičkim materijalima za izolaciju i limovima", navodi Ludvig Dorfmajster, IFO-v ekspert za građevinsku industriju.

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da je koronavirus uticao na smanjenje proizvodnih kapaciteta, dok je istovremeno tražnja porasla brže nego što se očekivalo.

Osim toga, specifični faktori u proizvodnji su takođe možda igrali ulogu u aktuelnoj nestašici, kao što je, recimo, ledeni talas koji je na početku zime pogodio SAD, zbog kojeg je došlo do odlaganja proizvodnje, prerade i transporta drvne građe.

Podsetimo, nedavno je objavljeno i da austrijski građevinari muče istu muku. Najveći problem predstavlja im već pomenuto drvo, za kojim vlada velika tražnja u Evropi.

Više o tome zbog čega skaču cene proizvoda od drveta pročitajte u posebnom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu